Antti Siika-aho: Kansanrintama on Keskustalle etäisesti teoreettinen vaihtoehto

01.05.2019

Helsingin Keskustan puheenjohtaja Antti Siika-aho Vappupuhe 1.5.2019 Kyösti Kallion patsaalla

Antti Siika-aho: Kansanrintama on Keskustalle etäisesti teoreettinen vaihtoehto

Hyvät Vihreän vapun viettäjät,

hyvät aateystävät,

Äsken käydyissä vaaleissa kansa osoitti Keskustalle suunnan kohti oppositiota. Keskusta menetti kansanedustajan paikan muun muassa Helsingin vaalipiirissä.

Vaalien tuloksen edessä voi vain seistä nöyränä.

Mutta ei vaaleissa ollut myöskään selvää voittajaa. Yhtä paljon kuin Keskusta hävisi, niin yhtä vähän muut puolueet menestyivät. Seuraava hallitus tulee syntymään tämän poikkeuksellisen tosiasian ympärille.

Päivän politiikan näkökulmasta vaalien jälkeinen asetelma on haastava ja silti ratkaistavissa oleva. Vaikeampi haaste on se, minkä suunnan tuleva hallitus kykenee tarjoamaan Suomelle. Hallituskokoonpanoja spekuloivien tusinakolumnien sijaan olennaisempaa on kysyä, kenen ehdoilla tuleva hallitus määrittää Suomelle suunnan. Tämä on alkukesän olennaisin poliittinen kysymys.

Holtittomat lupaukset menolisäyksistä, veronalennuksista tai punalipun värisistä vappusatasista olisivat suomalaisille umpikuja. Holtittomuuden sijasta tarvitaan radikaalia vastuullisuutta, oman eturyhmän lyhytnäköisten tarpeiden sijasta kaikkien suomalaisten asiaa. Tuleva hallitus tekisi karun virheen, jos se antaisi eturyhmille vallan piirtää suunta kabineteissaan.

Palveluja sekä muun muassa ilmastoystävällisyyteen tähtääviä uudistuksia pitää tehdä syrjäytymisvaarassa olevien nuorten, pitkäaikaistyöttömien, perheiden, pieni- ja keskituloisten, työn, yrittäjyyden ja kaikkien alueiden ehdoilla. Palvelut ovat ihmisiä, eivätkä pörriäisä varten ja työ on tekijäänsä, eikä saavutetuista eduistaan kiinni pitäviä vallan linnakkeita varten.

Tulevalla hallituksella on iso vastuu huolehtia siitä, että tässä maassa kannattaa tehdä työtä, yrittää ja tulla toimeen. Me emme saa enää päästää Suomea holtittoman velkaantumisen ja eturyhmäpolitiikan tielle. Tulevan hallituksen politiikan vaikutukset vaikuttavat ennen muuta Helsinkiin ja helsinkiläisiin. On tärkeää, että hallitus, jossa Keskusta olisi mukana, ei esimerkiksi sosiaali- ja talouspolitiikallaan oikeuta tavallisten helsinkiläisten arkea.

Onko Keskustan paikka oppositiossa vai hallituksessa? Rökäletappion edessä meillä ei ole moraalista oikeutusta pyrkiä hallitukseen. Mutta olisiko ovien sulkeminen hallitukseen menemiseltä kestävä ratkaisu? En usko. Oppositioon ei mennä, vaan sinne joudutaan. Keskustan pitää olla valmis hallitukseen, mutta vain jos muut suostuvat keskustalaiseen politiikkaan. Kymmenykset ja armonpalat ei riitä. Tällä hetkellä edes etäisen teoreettisesti kuviteltavissa oleva hallituskokoonpano keskustalle olisi laajapohjainen kansanrintamahallitus. Sellaisen kokoonpanon pitää olla vahvasti etunojassa työn ja toimeentulon asialla.

Meneillään olevat Euroopan parlamentin vaalit ovat eduskuntavaalien toinen vaihe. Suomalaisille viime vaaleissa tärkeät kysymykset kuten ilmasto ja maahanmuutto ratkaistaan viime kädessä Brysselin pöydissä. Keskustalla on vaaleissa 21 erinomaista ehdokasta, jotka ovat valmiita ajamaan Suomen etua Euroopassa. Me olemme vapauden ja vastuun ääni monien vaikeuksien keskellä rimpuilevassa unionissa.

Hyvät kuulijat,

Keskusta oli nostamassa Suomea suosta. Mutta poliittisena voimana menetimme luottamuksemme liian monen ihmisen mielissä. Laitoimme Suomen kuntoon, mutta iskikö politiikkamme ihmisten oikeudentuntoon - kuten vuoden 2015 tunnetussa vaalirallissa lauloimme?

Erityisesti nuoret aikuiset suurimmissa kaupungeissa kokivat, että emme ole se puolue, joka vastaan heidän arkensa haasteisiin ja heille tärkeisiin arvo- ja muihin huoliin, kuten ilmastonmuutokseen. Nuorten aikuisten luottamus Keskustaa kohtaan on lopulta puolueen kohtalonkysymys.

Keskustaa vaaditaan nyt tarkastelemaan kantojaan yksittäisiin poliittisiin kysymyksiin sekä toisaalta palaamaan juurilleen. Vaaditaan askeleita milloin arvokonservatiivisempaan, milloin arvoliberaalimpaan suuntaan. Kehoitetaan menemään pari piirua vasemmalle. On vaikeaa uskoa, että menneeseen tuijottaminen tai valtio-opin oppikirjoista tutuissa nelikentissä liikuskelu olisivat vastauksia Keskustan tämän hetken tilanteeseen.

Keskustan pitää uskaltaa käydä debattia puolueen aatteellispoliittisesta suunnasta omilla ehdoillaan. Keskustalainen, yhteisölliset ja henkiset arvot keskiöön korottava aatepohja on ilmeikäs ja kestävä pohja aikana, jolloin niin moni meistä riippumaton ilmiö haastaa tuntemaamme elämäntapaa. Keskusta on parhaimmillaan silloin, kun se tarjoaa ylisukupolvisuutta, yhdenvertaisuutta ja radikaalia vastuullisuutta korostavaa yhteiskuntakehityksen suuntaa oikeistolle ja vasemmistolle tyypillisen materialistisen ja yksilökeskeisen elämäntavan suitsuttamisen tilalle.

Luottamuksen uusi nousu on mahdollista vain, kun tarjotaan uskottava, omista arvoista kumpuava omaleimainen suunta, johon on turvallista nojautua. Santeri Alkion sanoin:

“Keskinäisessä luottamuksessa on se puhdistava aines, jota ilman ei mikään joukkotoimi koskaan menesty”.

Hyvät kuulijat,

Omasta ja Helsingin Keskustan puolesta toivotan teille kaikille iloista ja mukavaa vappua, suomalaisen työn ja kevään juhlaa. Yhdessä kohti suvea!  

Antti Siika-aho
puheenjohtaja

Helsingin Keskusta