Kimmo Tiilikainen:Työllisyys ja talous kohenee, myös ekologinen velkaantuminen lopetettava

01.05.2018

Kimmo Tiilikainen Keskustan vapputapahtumassa Helsingissä:
Työllisyys ja talous kohenee, myös ekologinen velkaantuminen lopetettava


Hyvät kuulijat,

Kävin toissa viikolla Intiassa esittelemässä suomalaista osaamista energia-alalla yhdessä suomalaisten yritysten kanssa. Uusiutuvan energian ohella kysymyksiä tuli usein myös Suomen koulutusjärjestelmästä. Miten koulunne on niin hyvä ja tuloksekas?

Vastasin, että avain on tasa-arvo. Kerroin, että lapseni ovat käyneet koulunsa Helsingissä varmasti maan parhailla ala-asteilla. Itse aloitin koulutien Saimaan saaressa pienessä kyläkoulussa. Ja ero näiden maantieteelllisten olosuhteiden ääripäiden välillä on hyvin kapea. Tasa-arvoinen koulutus kaikille lapsille ja kautta maan on tärkeimpiä tekijöitä ehyessä yhteiskunnassa. Emme voi sallia erojen kasvua kaupunginosien välillekään.

Tasa-arvosta on kyse myös sote-uudistuksessa. Se tehdään kaikkien suomalaisten puolesta. Haluamme säilyttää oikeuden julkiseen terveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin. Se koskettaa koko maata. Kukaan ei voi jättäytyä pois sanomalla, että me pärjäämme muutenkin. Uudistus on vietävä maaliin.

Hyvät kuulijat,

Vaikka vappusää on jälleen perinteinen on meno Suomessa muuttunut viime vuosina hyvään suuntaan. Taloutemme kohenee, työllisiä on tullut lisää tällä vaalikaudella jo 90000.

Edellisen hallituksen, jossa demarit olivat yrittämässä, vihreät ja vasemmistoliittokin osan aikaa, saldo oli päinvastainen. Vaikka maailman talous koheni silloinkin, ei Suomessa päästy kasvuun kiinni. Lopputulos oli 100000 menetettyä työpaikkaa ja valtion velka kasvoi pahimmillaan miljoona euroa tunnissa.

Näistä lähtökohdista aloimme Keskustan johdolla laittaa Suomea kuntoon. Sen ohjelman pohjalta, jota useat sadat ihmiset eri puolilta maata olivat yhdessä laatineet. Siinä oli liikettä - silloin ja nyt.

Tavoittelimme yhteiskuntasopimusta ja saimmekin kiky-sopimuksen. Siinä suomalainen yhteiskunta osoitti kykynsä toimia yhdessä. Arvostan palkansaajajärjestöjen sitoutumista sopimukseen. Se teki kipeää monille, mutta toi kaivatun käänteen.

Uudet työpaikat syntyvät valtaosin pieniin yrityksiin. Siksi on ymmärrettävä pienten yritysten näkökulma. Mitä helpommaksi työn tarjoaminen heille tehdään, sitä varmemmin työtä vailla oleville on työtä tarjolla. Erityisesti nuorille on tärkeää päästä näyttämään osaamisensa ja saada ne ensimmäiset työkokemuksensa. Haluamme, että mahdollisimman moni työnantajayritys pystyy osallistumaan työpaikkojen tarjoamiseen.

Nykyinen oppositio haukkuu olan takaa hallituksemme tuloksekasta politiikkaa. Siksi olemmekin päättäneet tehdä vastavälikysymyksen erityisesti SDP:lle. Se kuuluu näin:

SDP:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle

Vapun vastavälikysymys opposition työllisyysvaihtoehdosta

Sosiaalidemokraatit olivat viime vaalikaudella hallituksen toinen pääpuolue. SDP:llä oli Suomen talouden ja työllisyyden sekä hyvinvointiyhteiskunnan palvelujen kannalta keskeiset valtiovarain-, työ-, peruspalvelu- ja opetusministerin salkut.

Vaikka kansainvälinen talous kasvoi viime vaalikaudella, lopputulemana oli maamme talouden supistuminen, 100 000 työtöntä lisää ja valtion velan paisuminen, eikä loppua näkynyt.

Nykyisen hallituksen aikana on aikaansaatu tärkeä kilpailukykysopimus, toteutettu merkittäviä uudistuksia ja läpiviety myös vaikeita säästöjä, jotta velkaantuminen loppuisi.

Tuloksetkin näkyvät. Talous kasvaa erinomaista vauhtia, työllisyys kohenee kaikkialla Suomessa ja maamme velaksi eläminen on vihdoin loppumassa. Myös nuorisotyöttömyys ja pitkäaikaistyöttömyys vähenevät.

Edellä olevan perusteella esitämme vastattavaksi seuraavan vastavälikysymyksen:

Mikä on SDP:n vaihtoehto työllisyyden parantamiseksi?

Miksi SDP ensin kannatti ja sitten ryhtyi vastustamaan työmarkkinoilla sovittua ja Euroopassa laajasti tunnustettua kilpailukykysopimusta, jonka myötä vienti vetää, suomalainen työ käy jälleen kaupaksi maailmalla, ja joka on keskeisesti vaikuttanut siihen, että työllisyys kohenee?

Miksi SDP:lle eivät käy mitkään uudistukset, joilla ihmisille on todistetusti saatu töitä ja jotka sitä kautta osaltaan hillitsevät eriarvoistumista?

Miksi SDP esitti eduskuntavaaliohjelmassaan valtiontalouden sopeuttamista neljällä miljardilla eurolla mukaan lukien 250 miljoonan euron säästöillä koulutuksesta, mutta on kuitenkin vastustanut jokseenkin jokaista säästöä, joka on jouduttu tekemään?