Hilkka Kemppi - puhe Vihreässä Vapussa 1.5.2016 Kyösti Kallion patsaalla

01.05.2016

Suomen Keskustanuorten puheenjohtaja Hilkka Kemppi - Vihreä Vapppu Kyösti Kallion patsaalla 1.5.2016

 

Tervehdys meille vappukansalle,

kiitos mahdollisuudesta tulla puhumaan, tämä on kolmas vappupuheeni ja kertoo siksi kai myös totuuden puheideni laadusta – tulokset selviävät minulle kai vasta ensi vappuna. Vappu on työväen, opiskelijoiden ja kevään juhla. On aito ilo olla viettämässä sitä teidän kanssanne.

Toverit,

Nykyisenä ”tekno – digi – kyber” ja median aikana vappumarssien kuten muunkin kollektiivisen toiminnan suosio on hiipunut. Ajatellaan, että maailma muuttuu facebook-klikkauksilla. Some voi osaltaan muuttaa maailmaa kuten arabikevät todisti, mutta perinteisen poliittisen toiminnan aika ei ole ohi. Politiikkaa, ammattiyhdistystoimintaa, kansalaisjärjestötoimintaa ja marsseja tarvitaan yhä.

Marssiminen vappukulkueessa sekä yhteinen kokoontuminen torilla on hyvä muistutus siitä, kuinka tärkeää on, että me toimimme isoissa kysymyksissä yhdessä ja äänekkäästi. On hienoa, että monessa kaupungissa opiskelijoiden ylläpitämästä vappuhulinasta ei lähdetä kotiin silmä mustana, kun sekä oikealle että vasemmalle kallellaan olevat opiskelijat mahtuvat samaan perinteeseen. Kuulemani mukaan ennen ylioppilaiden ja työväen vappu pidettiin erikseen, yhteistä taisi olla vain simatarjoilu raittiusliikkeen aikaan.

Nyt työväen ja opiskelijoiden vapun juhlinnan tulee kummuta syvästä sitoutumisestamme epäkohtien poistamiseen – ja toivottavasti myös tulevaisuuteen katsovaan maailman kehittämiseen.

Uskon siihen, että ihmisen potentiaali kehitykseen ja henkilökohtaiseen kasvuun on rajaton. Uskon siihen, että jokaisen ihmisen sisällä asustaa voima muuttaa tätä maailmaa. Jokainen ihminen voi muuttaa maailmaa, jos uskoo itseensä, suhtautuu intohimoisesti siihen mitä tekee, kehittää itseään ja kykyjään täyteen mittaansa eikä anna koskaan periksi.

Hyvät tasavaltalaiset,

Oppositio ja mediamyllytys yrittää huijata meidät uskomaan, että hallituksen leikkaukset tuhoavat hyvinvointivaltion. He yrittävät saada hallituspuolueita syyttämään kriisistä toisiamme.

Populistien ratkaisut puolestaan pudottaisivat Suomen lopullisesti sivurooliin. Esimerkiksi globaaleille haasteille silmien ummistaminen tarkoittaa kasvavia vaikeuksia tulevien vuosien työllisyydelle ja hyvinvoinnille.

Opposition lääkkeitä puolestaan kokeiltiin viime kaudella, jolloin pääministerit vaihtuivat ja puolueet pakenivat vastuutaan vaaleihin.

Arvon vappukuulijat,

Näin vapun kunniaksi on ilo julistaa, että mielestäni Suomessa tulee juuri nyt edistää sellaista keskustalaista talouspolitiikkaa, jossa panostetaan työllisyyteen. Tasa-arvoista yhteiskuntaa on mahdollista rakentaa sosiaaliturvauudistuksen ja julkisen liikenteen kehittämisen kautta sekä parantamalla pienten ja keskisuurten yritysten asemaa. Parempaa yhteiskuntaa on mahdollista rakentaa panostamalla uusiutuviin energialähteisiin ja energiatehokkuutta parantaviin ratkaisuihin. Sitä on mahdollista rakentaa panostamalla huomattavasti enemmän työkykyyn ja julkiseen saumattomaan terveydenhuoltoon.

Kaiken tämän keskellä on syytä huomioida, että ”tekno, digi, kyber”-ilmiöt haastavat työtä ja osaamista.

Hidastaminen ei ole ratkaisu. Poliittinen teknologisen edistyksen hidastaminen on yhtä typerää kuin kirjojen polttaminen. Meidän on yhdessä keksittävä uusia tapoja tehdä työtä.

Esimerkiksi perustulo, jonka avulla jokaiselle ihmisille taataan perustoimeentulo, jota voi sen jälkeen kasvattaa haluamallaan tavalla, on kiinnostava pelastus. Perustulokeskustelulla on yllättävän pitkät juuret, esimerkiksi Martin Luther King Jr. puhui sen puolesta jo vuonna 1967.

Ihmisillä riittää vielä pitkään tarjottavaa työelämälle, etenkin kehittäessään malleja, joissa ihminen ja tietokone liittoutuvat ja koneita käytetään nostamaan ihmisten potentiaalia ja luovuutta uudelle tasolle. Kone ei voi tätä tehdä yksin vaan siihen tarvitaan uusimpia sukupolvia – diginatiiveja, kyberseikkailijoita ja teknologiaihmeitä.

Rakkaat toverit,

On syytä olla rehellinen ja todeta, että tälläkin hallituskaudella on ollut aika monta muuttujaa.

Tässä ajassa keskitytään paljon Suomen talouskasvun parantamiseen ja kilpailukyvyn lisäämiseen. Minusta paras tapa tehdä niin, on ottaa opiksi Henry Fordin viisaista sanoista: ”Maan kilpailukyky ei ala teollisuushallista tai tutkimuslaboratoriosta. Se alkaa luokkahuoneesta.”

On huomioitava, että me emme milloinkaan voi voittaa hintakilpailua. Siihen syynä on jo maamme pieni koko ja syrjäinen sijainti. Siksi paras perintö lapsillemme ei suinkaan ole kesämökki tai paksu tilipussi, vaan hyvä koulutus. Työelämässä ja myös kilpailukykyisen liiketoiminnan luomisessa on otettava uudelleen keskiöön mahdollisuus pitää osaamisestaan huolta ja kehittyä jatkuvasti paremmaksi siinä mitä tekee. Siihen tähtää myös muun muassa hallituksen ammatillisen koulutuksen reformi.

Kuulijat,

Nyt on keskustan aika osoittaa, että työväestä välitetään. Luottamusyhteiskunnan aikaansaamiseksi tarvitaan jokaista meistä, edistyksellisyyttä koko torin täydeltä. Vastuun pakoilu tai suunsoitto ilman tarkoitusta vaikuttaa asioihin, olisi kansanliikkeen moraalin vastaista.

Kun me tänään vietämme vappua ja kun me huomenna jatkamme poliittista työtämme, tehdään se näkyvästi. Mennään kohti luottamusyhteiskuntaa. Kuppi on puoliksi täynnä!