Helsingin Keskusta: Tiedelinja työn alle ja liikkeelle

22.11.2016

Helsingin Keskusta:
Tiedelinja työn alle ja liikkeelle

Helsinki ja Espoo ovat päättäneet rakentaa Raide-Jokerin ja HKL on tilannut tarvittavat raitiovaunut kotimaiselta Transtechilta. Seudullinen ratikkalinja lähti liikkeelle, kun hallitus myönsi hankkeelle valtiontuen. Rata valmistunee vuonna 2021.

Helsingin Keskusta edellyttää, että kun Raide-Jokeri nyt on siirtynyt toteutusvaiheeseen, on aika valmistautua seuraavaan seudulliseen joukkoliikennehankkeeseen, Tiedelinjaan.

Helsinki on hyväksynyt Tiedelinjan raitiotien osana uutta yleiskaavaa. Reitillään Otaniemestä Pasilan kautta Viikkiin Tiedelinja yhdistää seudun keskeisiä opiskelu- ja työpaikka-alueita sekä liikenteen solmukohtia.

Keskeiseltä osaltaan Tiedelinjalla on jo rata olemassa. Siksi Tiedelinjan kanssa on erinomaiset edellytykset edetä vaiheittain jo samaan aikaan kun Raide-Jokeria vielä rakennetaan.

Kun HKL nyt saa parin viikon välein uusia kotimaisia Artic-raitiovaunuja, ei vaunukalustostakaan ole pulaa. Siten olemassa olevilla osilla Tiedelinjan raitioliikenne on aloitettavissa vaikka heti. Kaivatulle välille Pasilasta Kumpulaan ja Arabianrantaan voi perustaa raitiolinjan saman tien.

Tiedelinjan mittavimmat rakennuskohteet ovat Otaniemen ja Munkkiniemen sekä Arabian ja Viikin välillä. Nämä osuudet pitää suunnitella nyt niin, että rakentaminen jatkuu kun työt Raide-Jokerilla valmistuvat. Näitä ennen lyhyt osuus Reijolankadulle tekee mahdolliseksi jatkaa Tiedelinja Pasilasta länteen Meilahteen ja Munkkiniemeen.

Helsingin Keskusta tuki uutta yleiskaavaa ja haluaa, että sen periaatteista edetään myös käytännön toimiin. Tiedelinja ei ole ainoastaan osa yleiskaavaa, vaan keskeinen liikenneyhteys, joka ei nykyisenä bussilinjana kykene tarvittavaan palvelutasoon. Tiedelinja on konkreettinen ja turvallinen hanke, josta ei tule satojen miljoonien yllätyskuluja ja jonka valmistumista pitäisi odottaa vuosikausia. Vaiheittaisella toteutuksella Tiedelinjan raitioliikenteen saa käyntiin heti ilman investointeja.

Lisätietoja:
Ville-Veikko Rantamaula, puheenjohtaja, Helsingin Keskusta, puhelin 040 832 66 82
Antero Alku, varapuheenjohtaja, Helsingin Keskusta, puhelin 0400 446 841