Pormestarivaali riisti vallan äänestäjiltä - Helsingin Keskusta haluaa suoran pormestarivaalin

11.05.2017

PORMESTARIVAALI RIISTI VALLAN ÄÄNESTÄJILTÄ
- Helsingin Keskusta haluaa suoran pormestarivaalin

Keskustan Helsingin piiri haluaa, että kuntalakia muutetaan siten, että kuntien valtuustot ja pormestarit valitaan kummatkin erillisellä suoralla kansanvaalilla. Valinta voidaan tehdä samalla kerralla kuntavaalien yhteydessä. Erillisiä kampanjoita ja vaaleja ei ole tarpeen järjestää.

Viime kuntavaaleista muodostui Helsingissä pormestarivaali. Se näkyi sekä kampanjoinnissa että vaalien tuloksessa. Vaalituloksen analysointi osoittaa selkeästi, että äänestäjät pitivät tärkeimpänä äänestää pormestaria. Näin valtuuston voimasuhteista ja kokoonpanosta tuli lähinnä sattuma, ei kaupunkilaisten tahto.

Pormestarimalli on hyvä asia. Sen tarkoitus on edistää demokratiaa ja avoimuutta sekä kunnioittaa perustuslakia tekemällä eroa poliitikkojen ja virkamiesten välille. Helsingin kuntavaalit osoittivat, että hyvää periaatetta voi soveltaa myös tavalla, joka riistää kaupunkilaisilta oikeuden ja tilaisuuden ottaa kantaa sekä valtuuston kokoonpanoon että pormestareihin. Tätä tuskin ehdokkaita asettaneet puolueetkaan ovat halunneet.

Lisätietoja:
Ville-Veikko Rantamaula, puheenjohtaja, puhelin 040 832 6682
Antero Alku, varapuheenjohtaja, puhelin 0400 446 841