Helsingin Keskusta: Metropolialueella on rakennettava lisää puutaloja - rakentamissopimukset käyttöön

23.11.2009

Helsingin Keskusta:

METROPOLIALUEELLA ON RAKENNETTAVA LISÄÄ PUUTALOJA –
RAKENTAMISSOPIMUKSET KÄYTTÖÖN

Puurakentamista on lisättävä uusilla asuinalueilla koko metropolialueella. Erityisesti julkisessa rakentamisessa ja kerrostaloissa puurakentamisen osuutta voisi lisätä selvästi. Samalla edistetään kotimaisen uusiutuvan energian työllisyysketjua koko Suomessa ja saavuttaa kunnianhimoisia ilmastovelvoitteita. Kokonaisia asuinalueita koskevat rakentamissopimukset on otettava käyttöön tavoitteen toteuttamiseksi.

Puu on energiaystävällinen ja hiilidioksidia sitova materiaali. Puisten rakenneosien tuotannossa syntyy vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin kilpailevissa tuotteissa. Rakennusmateriaaliksi käytetty puu on hiilinielu, joka on sitonut kasvunsa aikana keskimäärin tonnin hiilidioksidia kuutiometriä kohden. Lopuksi puu voidaan vielä kierrättää, kun rakennuksen elinikä päättyy.

Puu ei lopu Suomesta. Metsätoimialan mukaan Suomen metsät kasvavat alle vuorokaudessa puumäärän, jolla voitaisiin rakentaa kaikki noin 30 000 maassamme vuosittain valmistuvaa, keskikokoista asuntoa puusta.

On tärkeää, että suomalaisen puurakentamisen huippuosaaminen ja pitkät perinteet osataan hyödyntää. Tänään rakennettavat energiantuotanto- tai teollisuuskompleksit ja varsinkin rakennukset ovat käytössä vielä vuonna 2050. Siksi tässä ajassa on tehtävä ratkaisuja, joiden myönteiset vaikutukset voivat heijastua yli sukupolvien.