Helsingin Keskusta: Perustulokokeiluun mukaan riittävästi helsinkiläisiä

25.11.2015

Helsingin Keskusta:

PERUSTULOKOKEILUUN MUKAAN RIITTÄVÄSTI HELSINKILÄISIÄ

Helsingin Keskustan mielestä nykyinen sosiaaliturva on liian monimutkainen ja passivoiva. Yksistään Kelalla on yli 100 erilaista etuutta erilaisilla myöntämisperusteilla. - Tukiviidakko alkaa olemaan jo niin rehevöitynyt, että pelkästään niiden hakeminen käy työstä, näin ei voi jatkua, toteaa Keskustan Helsingin piirin puheenjohtaja Ville-Veikko Rantamaula.

Tukea tarvitsevista moni jättää etuutensa hakematta jo muutoinkin hankalan elämäntilanteensa tai monimutkaisen byrokratian takia, taikka yksinkertaisesti tietämättömyyttään. Nykyinen sosiaaliturva ei vastaa tarvitsijoiden elämäntilanteita ja sisältää erilaisia kannustinloukkuja, joissa työn vastaanottaminen ei ole aina kannattavaa. – Työn vastaanottaminen tulee olla aina kannattavaa, tekipä sitä tunnin tai kahdeksan tuntia päivässä, jatkaa Rantamaula.

Helsingin Keskustan mielestä perustulokokeilu on tehtävä. Perustulokokeilun otoksen tulee olla tarpeeksi suuri, jotta saamme kokeilusta mahdollisimman paljon hyödyllistä tietoa. Helsingissä kokeilussa mukana voisivat olla esimerkiksi pitkäaikaistyöttömät ja freelancerit. Yli vuoden työttömänä olleita Helsingissä oli vuoden 2014 lopussa lähes 13000. Kesäkuun lopulla työttömyysaste Helsingissä oli 13,1 prosenttia, puolitoista prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuotta aiemmin. Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi 42 % edelliseen vuoteen verrattuna.

Helsinki on monimuotoisuutensa vuoksi paras mahdollinen kokeilukaupunki perustulolle. Samalla helsinkiläisten erityisongelmat mm. korkeat elin- ja asumiskustannukset tulevat kokeilussa esiin. Perustulon riittävä määrä voidaan arvioida vasta kokeilun jälkeen. 

Lisätiedot:        Ville-Veikko Rantamaula, puhelin 040 832 6682   
                        Sinikka Varila, puhelin 0400 909 013