Helsingin Keskusta: Kivinokan rakentaminen ei ole kestävää kehitystä

28.04.2014

Kivinokan rakentaminen ei ole kestävää kehitystä


Helsingissä on esitetty, että Kivinokan nykyinen virkistys- ja mökkialue rakennettaisiin pääosin asuinalueeksi. Näennäisesti näin syntyisi asuntoja lähelle kaupungin keskustaa, ja sillä on perusteltu rakentamista. Sama perustelu toimii myös virkistysalueen säilyttämisen puolesta. Kivinokka on linnuntietä lähellä kaupungin keskustaa oleva poikkeuksellisen rauhallinen virkistysalue.

Tosiasiassa Kivinokka ei asuinalueena ole lähellä keskustaa. Kivinokan vierestä kulkevat kaupunkimoottoritie Itäväylä ja metrorata. Lähimmät liittymät ja asemat ovat kuitenkin kaukana.
Tästä syystä Kivinokan asuinalue lisäisi merkittävästi autoilua. Kun metroasemat ovat kävelyetäisyyden ulkopuolella, asukkaiden pääliikkumismuodoksi muodostuu päivittäinen autoilu.

Kaupunki ei tarkoita pelkkiä asuntoja, vaan monimuotoisuutta, jossa virkistysalueet ovat tärkeä osa kaupunkiympäristöä. Meneillään olevassa yleiskaavan valmistelussa asuntotuotantoon aiotaan ottaa käyttöön mm. moottoriteiden suoja-alueita ja muita joutomaita. Näihin verrattuna Kivinokan merkitys rakentamisen määrässä on mitätön. Virkistysalueena Kivinokka on kuitenkin ainutlaatuinen ja korvaamaton.

Helsingin Keskustan mielestä Kivinokan rakentaminen ei ole tarpeen eikä kestävän kehityksen mukaista.


Lisätiedot:
Antero Alku, puhelin 0400 446 841
Juha Sarlund, puhelin 050 353 8295