Helsingin Keskusta: Suomessa otettava käyttöön investointi- ja osaamisvaraus

10.03.2016

Helsingin Keskusta:
Suomessa otettava käyttöön investointi- ja osaamisvaraus

Yritysten investointeihin on saatava vauhtia. Viennin kasvun myötä yrityksillä on mahdollisuus palkata lisää työntekijöitä. Investoinneista puhuttaessa tarkoitetaan yleensä koneita ja kalustoa. Jatkossa investoinniksi on nähtävä myös henkilöstön osaamiseen lisääminen.

Muihin maihin verrattuna, Suomen yritysverotus ei kannusta tarpeeksi investointeihin tai työllistämiseen. Keskusteluun on noussut Viron mallin kevyempi versio, niin sanottu ”köyhän miehen Viron malli”.

- Suomessa on aika luoda malli, joka sisältää investointi- ja osaamisvaraukset, sanoo Helsingin keskustan puheenjohtaja Ville-Veikko Rantamaula. – Varauksen keskiössä on oltava nimenomaan työllistämisessä ja uusien osaajien rekrytoinnissa, Rantamaula jatkaa.

Investointi- ja osaamisvarauksen avulla yritys voisi tietyn ajanjakson ajan tehdä tasevarauksia ennalta sovitun prosenttimäärän. Esimerkiksi vuoden voitosta tehtäisiin 30 prosentin varaukset neljän vuoden ajan. Mikäli yritys ei investoi tai palkkaa uusia työntekijöitä, varauksista maksetaan 20 prosentin yhteisövero. Malli parantaisi kotimaisten mikro- ja pk-yritysten tilannetta ja houkuttelisi myös ulkomaisia yhtiöitä investoimaan Suomeen.

- Työntekijän palkkaaminen on usein taloudellinen riski. Myös työvoiman puute voi olla kasvun este, huomauttaa Rantamaula. – Tulevaisuudessa todennäköisesti maksetaan osinkoja omistajille yhä suurempia määrä , jos rahaa ei allakoida sovitulla mekanismilla yrityksen kasvumahdollisuuksiin, Rantamaula summaa.

Lisätiedot:
Ville-Veikko Rantamaula, puhelin 040 832 6682