Pekka Puska ja Terhi Peltokorpi: Ei ratkaisuja arjen ongelmiin

10.10.2017

Keskustan helsinkiläinen kansanedustaja Pekka Puska ja Helsingin kaupunginvaltuutettu, Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Terhi Peltokorpi Vapaavuoren budjettiesityksestä:

Ei ratkaisuja arjen ongelmiin

Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) budjettiesitys ei vastaa moniin helsinkiläisten huoliin ja arjen ongelmiin.

Työttömyys ja toimeentulo-ongelmat painavat Helsingissä liian monia ihmisiä. Eriarvoistuminen jatkuu ja helsinkiläisten välisiä hyvinvointi- ja terveyseroja ei ole saatu kavennettua.

Pula kohtuuhintaisista asunnoista on kova Helsingin kasvaessa voimakkaasti. Tavallisen työssäkäyvän mahdollisuudet asua Helsingissä heikentyvät koko ajan. Joukkoliikenne ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Ympäristöä saastuttava kivihiilen poltto jatkuu.

Sosiaali- ja terveyspalvelu- sekä maakuntauudistus mahdollistaa Helsingille keskittymisen omaan kehittämiseen. Yhteinen tavoite Helsingistä maailman toimivimpana kaupunkina ei toteudu, ellei kaupunkilaisten arjen ongelmiin saada ratkaisuja. Keskusta on tässä valmis yhteistyöhön.

Kuntavaaleissa eri puolueet tulivat Keskustan linjalle puolustaessaan laajoja viheralueita, Keskuspuistoa ja Malmin lentokenttää. Vaalien jälkeen nämä asiat näyttävät valitettavasti unohtuneen.

Myönteistä on panostukset koulutukseen. Lisärahoitusta tulisi kuitenkin kohdentaa ennen muuta sen varmistamiseen, että helsinkiläisillä lapsilla ja nuorilla on postinumerosta riippumatta mahdollisuudet
tasa-arvoiseen ja turvalliseen koulunkäyntiin. Kaupunginosat eivät saa tässäkään mielessä eriytyä.

Varhaiskasvatuksen kehittämisessä tärkeimmäksi tavoitteeksi olisi asetettava maksuttomuuden laajentamisen sijaan se, että jokainen lapsi saa perheen näin halutessa hoitopaikan mahdollisimman läheltä kotoa. Tällä hetkellä perheille on tarjottu paikkoja jopa toiselta puolelta kaupunkia.

Kaupungin budjettiesitystä koskevassa tiedotteessa todetaan, että ”joukkoliikenneinvestoinneilla varmistetaan jo päätettyjen hankkeiden toteuttamisen edellytykset”. Hyvä niin, mutta entäpä Länsimetro?

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Länsimetron aloittamisesta ei ole vieläkään varmuutta. Miten tämä on mahdollista? Mitä Vapaavuori pormestarina aikoo tehdä? Kuka kantaa ylipäätään vastuun?

Soisimme, että pormestari selvityttäisi ensi tilassa myös Länsimetron rakentamiseen liittyvät epäselvyydet.

Lisätietoja: kansanedustaja Pekka Puska, puhelin 09 431 4138 ja valtuustoryhmän puheenjohtaja Terhi Peltokorpi, puhelin 040 557 4671