Antti Siika-aho: Vaasanaukio kaipaa pikaista piristystä

07.06.2016

Antti Siika-aho: Vaasanaukio kaipaa pikaista piristystä

Vaasanaukio on laiskanlaisen kaupunkisuunnittelun uhri.

Helsingin yleisten töiden lautakunta käsittelee tiistaina oikaisuvaatimusta Vaasanaukiolta poistetusta telttakatoksesta. Katoksesta aiheutuneiden häiriöiden ja lukuisten valitusten vuoksi sen vuokrasopimusta ei jatkettu. Telttakatos oli tosiaan epäonnistunut kokeilu, mutta itse aukio kaipaa yhä ripeitä elävöittämistoimia.

Piritorinakin tunnetulla aukiolla on kaikki eväät kehittyä torimaiseksi asukkaiden kohtaamispaikaksi. Vaasanaukion ympärillä asuu runsaasti kaikenikäisiä ihmisiä, ja paikan sijainti eri liikennemuotojen solmukohdassa on ihanteellinen. Kun Hämeentien liikenneratkaisut uudistuvat, aukion merkitys korostuu entisestään.

Ensi töiksi on päästävä eroon aukiota hallitsevasta metron ulostulorakennuksesta. Se voidaan sijoittaa ympäröiviin rakennuksiin, mikä vapauttaisi tilaa. Aukiolle tulee rakentaa kunnolliset fasiliteetit, jotta esimerkiksi ruokarekat ja ravintolakojut voivat tulevaisuudessa palvella alueen asukkaita.

Kannustaisiko tilaisuuksiin koottava esiintymislava järjestämään aukiolla yleisöä kiinnostavaa ohjelmaa? Riittävä määrä roskakoreja ja erilaiset istutukset raikastavat ympäristöä nopeasti.

Vaasanaukio on laiskanlaisen kaupunkisuunnittelun uhri. Kaupungin on syytä koota nopeasti alueen asukkaat ja yhteisöt pöydän ääreen linjaamaan aukion kehittämistä. Asukkaiden kuulemisen perusteella laadittava kaavamuutos ei voi olla ylitsepääsemätön teko.

Antti Siika-aho

puheenjohtaja

Kallion Keskustaseura