Helsingin Keskusta: Työsuhdeasuntojen rakentamiseen vauhtia ja vastuuta

20.04.2016

Helsingin Keskusta:
Työsuhdeasuntojen rakentamiseen vauhtia ja vastuuta

Helsingissä on tuotettava asuntoja enemmän julkisyhteisöjen ja yritysten varoin. Hyvänä esimerkkinä toimii HUS, joka rakentaa työntekijöilleen vuokra-asuntoja. Nyt asuntomarkkinoiden kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. HUS on ratkaisemassa osaltaan tätä ongelmaa. Toiminnallaan HUS takaa työntekijöilleen järkevän hintaisen asumisen ja inhimilliset työmatkat. Lisäksi HUS tukee ja piristää taloutta, koska työsuhdeasuntojen tuotanto tukee myös rakennusmarkkinoita.

HUS:n kaltainen toiminta ei ole uusi. Tauko yhteisöjen ja yritysten asuntojen rakennuttamisessa omille työntekijöille on ollut liian pitkä. Asuntomarkkinat ovat viime vuosina kartellisoituneet niukkaan tuotantoon, kertoo Helsingin Keskustan puheenjohtaja Ville-Veikko Rantamaula. Näin asuntojen hinnat on saatu pidettyä korkeana, mikä taas ylittää asunnon tarvitsijoiden maksukyvyn. Työsuhdeasuntojen rakennuttaminen on yksi hyvä ratkaisu, joka ei ole riippuvainen kartellimaisesti toimivan rakennusalan tuotantopäätöksestä, kiteyttää Rantamaula.

Kaupunkimme krooninen ongelma on puutteellinen asuntojen tarjonta, jonka seurausta ovat asuntojen liian korkeat hinnat. Tavallisella perheellä ei ole kohta varaa asua edes vuokralla, puhumattakaan omistusasunnosta. Asuntojen hinnat ovat yksinkertaisesti lähteneet käsistä, linjaa Rantamaula. Markkinaehtoisuus ei maassamme näytä ratkaisevan kaikkia ongelmia. Siksi on otettava käyttöön myös markkinoiden ulkopuoliset toimet. HUS:n toiminnasta on hyvä ottaa esimerkkiä myös muissa yhteisöissä ja yrityksissä.

Lisätiedot:
Ville-Veikko Rantamaula, puheenjohtaja, puhelin 040 832 6682
Antero Alku, varapuheenjohtaja, puhelin 0400 446 841