Pekka Puska Keskustan valtuustoryhmien ryhmäpuheenvuorossa: Sotekapinassa kysymys enemmän vallasta kuin ihmisten palveluista

15.05.2018

Pääkaupunkiseudun kaupunkien sote-kokous Vantaalla

 

Pääkaupunkiseudun kaupunkien Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten valtuustot kokoontuivat 15.5. Vantaalle laatimaan yhteistä lausuntoa eduskunnalle sote- ja maakunta-uudistuksesta. Pääkaupunkiseudun kaupunkien Keskustan valtuustoryhmät totesivat kansanedustaja Pekka Puskan pitämässä ryhmäpuheessa, että Uudellamaalla tarvitaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta aivan samoista perussyistä kuin muuallakin Suomessa. 

 

Nykyisen sote-järjestelmän haasteet kasvavat, eivätkä yksittäisten kuntien voimavarat riitä laadukkaiden ja tasaveroisten palveluiden järjestämiseen kaikille uusmaalaisille. Luontevin järjestäjätaho sote-palveluille on kuntien sijaan myös Uudellamaalla maakunta. HUS:ssa tuotettu erikoissairaanhoito luo hyvän pohjan kaiken terveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden järjestämiseen.

 

Sote- ja maakuntauudistuksen voimaantulon jälkeen pääkaupunkiseudun kaupungit voivat keskittyä entistä paremmin asukkaidensa hyvinvoinnin, koulutuksen, elinympäristön sekä kaupunkien elinvoimaisuuden kehittämiseen.

 

Sote-keskustelu alkaa olla enemmän valtapeliä ja mielikuvia, kuin keskustelua itse uudistuksesta, sen sisällöstä ja todellisista vaikutuksista. Keskustelussa unohtuu kokonaan, mitä tapahtuu, jos pitkään valmisteltu uudistus kaadetaan ja valmistelu aloitetaan taas alusta. Peruspalvelujen rapautuminen jatkuu ja yksityiset terveysfirmat valtaavat markkinoita.

 

Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat antaneet jo sote- ja maakuntauudistuksesta lukuisia lausuntoja ja kaupunkien edustajat ovat olleet eduskunnan valiokunnissa kuultavina. Valtuustojen yhteinen teatterikokous, jossa ei ollut tilaa edes vuorovaikutteiselle keskustelulle, oli turha ja tuhlasi vain veronmaksajien rahoja. Nyt on vastuullisen politiikan aika. Sote- ja maakuntauudistus on vietävä maaliin.

 

 

Lisätietoja 

Pekka Puska, 040 7715571

kansanedustaja, Helsinki

 

Irja Ansalehto-Salmi, 040 5077251

valtuustoryhmän puheenjohtaja, Vantaa

 

Terhi Peltokorpi, 040 5574671

valtuustoryhmän puheenjohtaja, Helsinki

 

Yrjö Rossi, 0500 444427

valtuustoryhmän puheenjohtaja, Espoo