Ville-Veikko Rantamaula: Vaitonainen keskiluokka

03.02.2015

Vaitonainen keskiluokka ei valita
 

Suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa pitää pystyssä keskiluokka. Ihmiset, jotka heräävät aamulla herätyskellon pirinään, syövät kiltisti aamupuuronsa, pukevat päälle ja lähtevät töihin, osa päiväkodin kautta väsynyttä lasta kannustaen, osa suoraan. He eivät liiemmin valita tai lakkoile, tekevät työnsä ja maksavat mukisematta veronsa niin kunnalle kuin valtiolle.

Nämä ihmiset viihtyvät töissä 7,5 tuntia päivässä ja noin 37,5 tuntia viikossa, osa kylläkin tekee pyyteettömästi pari tuntia viikossa ekstratöitä ilman korvausta. Töiden jälkeen he käyvät kaupassa, laittavat ruokaa, siivoavat, pesevät pyykkiä, katsovat hätäisesti iltauutiset, lukevat lapsille iltasadun ja vaihtavat puolison kanssa suukon ennen nukahtamista. Joku on illan mittaan nopeasti tarkistanut vielä työsähköpostinsa, kenties jopa valmistellut seuraavan päivän tapaamista.

Nämä ihmiset – keskiluokka – ovat myös yleensä hyvin koulutettuja, pitkän koulutuksen läpi käyneitä ammattilaisia. Kaiken pitäisi olla hyvin, mutta ei vaan ole. Mikä siis mättää?

Voi sanoa, että lähestulkoon kaikki. Keskiluokka kantaa nykyisin vastuun lähestulkoon kaikesta. Samaan aikaan lupaus hyvän koulutuksen takaamasta pitkästä ja ansiokkaasta työurasta on murentunut. Olet ahkera, mutta työstä jää käteen vuosi vuodelta vähemmän. Verotus kiristyy, asunnot kallistuvat, palvelut heikkenevät ja työ on entistä epävarmempaa. Lisäksi he jäävät vaille tulonsiirtoja, heiltä leikataan suhteessa enemmän esimerkiksi lapsilisiä ja työttömyysturvaa.

Aikaa jää aina vaan vähemmän perheelle tai itselle. Siivoojaa ei ole vara kotiin palkata, vaikka molemmat käyvät töissä, yksinhuoltajista puhumattakaan. Keskiluokkaiset perheet on ajettu ahtaalle, he tarvitsevat enemmän aikaa ja rahaa.

Sanotaan, että sen lauluja laulat, jonka leipää syöt. Se ei vaan toimi. Keskiluokka kantaa suurimman osan leivästä pöytään – maksaa siis eniten veroja, mutta jää lopulta nuolemaan näppejään. Nämä ihmiset on petetty, he eivät edes pysty tai jaksa pitämään enää omista asioistaan ääntä.

Nämä ahkerat ja työteliäät maan hiljaiset ansaitsevat yhteiskunnalta enemmän. Työssä käyville on järjestettävä verotuksen keinoin mahdollisuus ostaa itselleen aikaa, hankkia kotiin arkea helpottavia palveluja. Tarvitsemme lisää muun muassa kodinhoitajia, lastenhoitajia, siivousapua ja talonmiesapua. Palveluita, joita kotitaloudet voivat käyttää järkevään hintaan. Tällä menolla kuristamme keskiluokan hengiltä, ja kuka silloin lystin maksaa?

Ville-Veikko Rantamaula
puheenjohtaja
Helsingin Keskusta