Timo Laaninen: Uuudenmaan isot puolueet jarruttavat sotea

30.04.2018

Timo Laaninen:
Uudenmaan isot puolueet jarruttavat sotea


Uudellamaalla on syntynyt erikoinen tilanne maakuntauudistuksen ja sosiaali- ja terveydenhuollon  valmistelussa. Uudenmaan suurimmat poliittiset ryhmät pyrkivät kaikin tavoin estämään koko uudistuksen tai ainakin jarruttamaan sen toteutumista. Samalla virkamiesvalmistelu etenee kuitenkin rivakasti.

Helsingin kokoomuslainen pormestari Jan Vapaavuori on ottanut kaikkein näkyvimmän roolin maakunta- ja soteuudistuksen kaatamisessa. Mutta kokoomuksen lisäksi myös SDP ja vihreät marssivat Vapaavuoren pillin tahtiin.

Uudenmaan liiton valtuusto hyväksyi 13. maaliskuuta kannanoton, jonka mukaan "maakuntaa hallintomallina ja uudistusta ei tule toteuttaa Uudellamaalla esitetyllä tavalla". Vain  keskustan valtuustoryhmä tuki yhtenäisesti uudistuksen toteuttamista hallituksen esityksen pohjalta.

Äänestys suoritettiin vielä niin, että yksittäisten valtuutettujen kantoja ei merkitty pöytäkirjaan. Näin hallituspuolueita edustaneet maakuntavaltuutetut säästyivät siltä, että olisivat joutuneet julkisuudessa selittelemään kantojaan.

Kansanedustaja Eerikki Viljanen ihmetteli kokouksessa, miten valtuuston kannanottoa pitäisi tulkita. Tekevätkö Uudenmaan liiton työntekijät virkavirheen, jos jatkavat valmistelutyötä? Vastausta kysymykseen ei saatu.

Helsingin kaupunginvaltuusto teki yhtä kielteisen päätöksen 22. maaliskuuta. Sen äänestystiedot ovat julkisia. Vain keskustan ja sinisten edustajat puolustivat hallituksen esitystä. Kaikki muut valtuustoryhmät kokoomuksen ryhmä mukaan lukien vastustivat hallituksen esitystä.
 
Samaan aikaan Uudellamaalla toimii jo erittäin laaja valmistelukoneisto suunnittelemassa uudistuksen käytännön toteutusta. Kallion virastotalolla istuu kymmeniä valmistelijoita ja yksityiskohtia varten on perustettu samoin kymmeniä projekteja ja työryhmiä.

Pidemmän päälle on kuitenkin mahdotonta, että poliitikot ja virkamiehet ovat aivan eri linjoilla tässä historian suurimmassa hallintouudistuksessa.

Uudenmaan kokoomuksen, SDP:n ja vihreiden olisi aika keskittyä vastustamisen sijasta miettimään, miten uudistus voitaisiin parhaiten toteuttaa maakunnan lähes 1,7 miljoonan asukkaan kannalta mahdollisimman hyvin.

Timo Laaninen