Mika Rossi: Helsingin kaupungin on elvytettävä investoinnein ja palveluita ostamalla

15.01.2009

Helsingin kaupungin on elvytettävä investoinnein ja palveluita ostamalla

Helsingin kaupunki on taloudellisesti erinomaisessa kunnossa. Yhteisöverotulot kaupungilla toki romahtavat yleisen laskusuhdanteen vuoksi väliaikaisesti. Silti kaupungilla on hyvät taloudelliset puskurit tasoittaa taantuman yrityksille ja asukkaille aiheuttamia kipukohtia. Talouden kääntyessä jälleen nousuun voidaan taas arvioida toimintatapoja.

Vanhasen hallituksen tämän vuoden budjetti, viime syksyn lisäbudjetti, joulukuun täydentävä budjettiesitys ja edelleen nyt tammi-helmikuun vaihteessa sovittava vuoden 2009 ensimmäinen lisäbudjetti muodostavat Suomen oloissa huomattavan taloutta elvyttävän kokonaisuuden. Helsingin tulee toimia aktiivisesti rakentaakseen siltaa taantuman yli.

Suurin osa helsinkiläisistä pärjää taantuman aikanakin normaalisti. Jos on työpaikka, niin normaalia elämänmenoa ei tarvitse ainakaan taloudellisista syistä rajoittaa, pikemminkin päinvastoin. Ansiotuloverotus ja ruuan arvonlisäverotus kevenevät, korot laskevat ja inflaatio hidastuu. Myös keskeiset perusturvaetuudet nousevat selvästi. Kaiken kaikkiaan ostovoima kasvaa historiallisen paljon.

Helsinki ei kuitenkaan voi välttää taantuman kielteisiä seurauksia. Viennin ja rakennusalan hiipuminen aiheuttaa lomautuksia, työttömyyttä ja konkursseja myös täällä. Siksi Helsingin kaupungin on ryhdyttävä heti aktiivisiin taloutta elvyttäviin toimiin.

Välittömästi tai vähintäänkin muutaman kuukauden kuluessa voitaisiin käynnistää tai aikaistaa mahdollisia valtion tukia hyödyntäen homekoulujen, metroasemien, linja-autopysäkkien, puistojen, kevyen liikenteen väylien, meluesteiden, liikenneturvallisuustöiden ja vaikkapa pienvenesatamien rakentamis-, korjaus- ja kunnostustyöt. Lisäksi isompina asiakokonaisuuksina voitaisiin laittaa käyntiin kaikkien julkisten tilojen energiaremontit ja Jokeri 2 –linja tunnelin rakentaminen keskuspuiston alitse. Vuokra-asuntotuotannossa kaupungilla on jo suunnitelmia.

Näillä toimenpiteillä voidaan pitää yllä työllisyyttä, luoda uutta yritystoimintaa ja parantaa kaupungin yleistä ilmettä sekä viihtyisyyttä. Toivottavasti kaupunki lähtee rivakasti liikkeelle.

Mika Rossi
puheenjohtaja
Helsingin Keskusta