Hei me ulkoistetaan! - Myös demokratia?

30.03.2010

Kuinka moni suomalaisista ymmärtää arvostaa sitä, että meillä on olemassa oppositio? Tällä hetkellä tosin vaihtelevasti toimiva, mutta aito ja oikea oppositio, jolla on tosiasialliset mahdollisuudet olla ja elää sekä yrittää haastaa hallitusta. Vaikka viime aikainen oppositiopolitiikka onkin purrut lähinnä omaa nilkkaansa ja tehnyt kaikkensa opositiossa olevien puolueiden kannatuksen laskun eteen, arvostan sitä silti. Siis sitä oppositio-instituutiota. Siis demokratiaa.

Joskus nähdäkseen lähelle, on mentävä kauas. Näin tein. Ja näin. Tansania on periaatteessa demokraattinen tasavalta, jossa on monipuoluejärjestelmä. Ja puolueita siellä piisaakin. Mutta vain yksi on “the ruling party”. Wikipediassa kuvataan Tansanian demokratiaa termillä one party dominant system. Eli oikeasti siellä on vain yhdellä puolueella tosiasiallinen mahdollisuus muodostaa hallitus. Periaatteessa muut puolueet toimivat ja osalla on jopa muutama kansanedustaja, mutta valtapuolueen sanelupolitiikka on realismia.CCM:llä taitaa olla yli 90% parlamentin paikoista. Kyseinen puolue myös jatkuvasti vahvistuu vahvistumistaan ja kasvaa kasvamistaan, muiden pienempien sinnitellessä vanavedessä. Kaipuu aidoista vaihtoehdoista yllätti matkailijankin.

Kyseinen Tansania-fiilistely liittyy parin viikon takaiseen DEMO ry:n gender-työryhmän reissuun, jolla minulla oli ilo olla mukana. DEMO eli Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö ry. on suomalaisten eduskuntapuolueiden yhteistyöjärjestö. Se toimii demokratian edistämiseksi tukemalla suomalaisten puolueiden ja kehitysmaiden poliittisten liikkeiden välisiä yhteistyöhankkeita. DEMO siis työskentelee demokratian edistämiseksi, samalla tukien puolueiden välistä yhteistyötä ja vastavuoroista oppimista eri maiden välillä. Aivan törkeän hyvää työtä.

Tansaniassa on keskitytty naisten poliittisen osallistumisen ja osallisuuden vahvistamiseen. Pääsin itse todistamaan historiallista hetkeä kun naiset yli puoluerajojen juhlistivat perustamansa yhteistyöelin Tanzania Women’s Cross-Party Platformin avajaisia. Tilaisuuteen osallistui parin päivän varoitusajalla noin 500 naista eri pulueista. Vaikuttavaa. Ja jotain täysin ennestään kuulumatonta Tansanian poliittisessa historiassa: Aitoa ja tasa-arvoista yhteistyötä yli puoluerajojen. Vielä naisten tekemänä!

Jotta en eksyisi fiilistelemään enempää, niin palaan alun demokratia- ja oppositiohehkutukseen. Koin Tansaniassa näyn siitä, että suomalaiset saattavat aika nopealla aikataululla tulla tarvitsemaan samanlaista demokratiakasvatusta, jossa tansanialaiset ovat viime aikoina kunnostautuneet.

Valotan asiaa esimerkin avulla. Nimittäin, jos suurin osa suomalaisista on sitä mieltä, että koko maa olisi tulevaisuudessa hyvä pitää asuttuna, mutta vain murto-osa uskoo, että se on mahdollista, olemme pelottavassa tilanteessa. Tästä on pääteltävissä, että suomalaiset eivät ymmärrä tekevänsä itse tämän valinnan äänestämällä poliitikkoja jotka joko kantavat huolta koko Suomen hyvinvoinnista ja alueellisesta tasa-arvosta tai eivät. Tai sitten suomalaiset eivät ymmärrä parantavansa omien näkemystensä vastavoimien tilannetta jättämällä itse äänestämättä. Joko tai tai miten vain, asennevammoja ja ulkoistamista on havaittavissa:

“Joku muu hoitaa, ei mun tartte.”
“Paskakeli, ei jaksa raahautuu äänestää.”
“En mä tienny ketä äänestää, ne on kaikki samanlaisia. – Teitkö vaalikoneen, juttelitko yhdenkään ehdokkaan kanssa? “No en mä jaksanu.”

Demokratia, tähän mennessä yksi parhaista ihmiskunnan keksinnöistä, on uhattuna – ihan täällä meidän omalla etupihalla.

Kristiina Ruuskanen
Helsingin Keskustanuorten pj.