Eeva Kärkkäinen: Aktivisteista ja vaalirauhasta

14.04.2011

Tunnustan. Tunnen sympatiaa erilaisia aktivisteja kohtaan. Mielestäni kansalaisyhteiskunta on tärkeä vastapaino kaupallisille intresseille. Eläinaktivistit tekevät arvokasta työtä nostaessaan esiin tuotantoeläinten kohteluun liittyviä ongelmia ja Greenpeace ympäristön tilasta huolehtiessaan. En itse käytä laittomia keinoja tärkeinä pitämieni asioiden edistämiseen, mutta voin ymmärtää erilaiset rakennuksien katoille kiipeilyt ym. silloin, kun ketään ei vahingoiteta ja teoista seuraavat rangaistukset ollaan valmiit kantamaan. Joskus aktivismiin liittyy kuitenkin sellaista häikäilemättömyyttä, kapeakatseisuutta ja fundamentalismia, jota en voi hyväksyä tai ymmärtää.

Tänä keväänä minut pysäytti erään kaverin kokemus. Hänen lammasfarmillaan oli käynyt kutsumattomia vieraita. Iltavierailulle lampolaan mennyt isäntä oli löytänyt tavallisesti innokkaasti isäntäväkeä tervehtivät lampaat säikkyinä nurkassa kyyristelemästä. Kun lampaat olivat viimein uskaltautuneet liikkumaan, ne olivat säntäilleet sekavina sinne tänne. Onneksi vakavampaa vahinkoa ei ollut tapahtunut; joskus vierailijat tuovat kengissään tauteja toisilta tiloilta, eläinten sotkeminen taas saattaa tehdä tyhjäksi pitkän jalostustyön. Luvattomat vierailut pimeän turvin eivät varmastikaan edistä vuoropuhelua osapuolten välillä.

Viime aikoina on keskusteltu vaalikampanjoinnin yhteydessä esiintyvästä uhkailusta ym. ilmiöistä. Ehdokkaisiin kaduilla kohdistuvan öykkäröinnin lisäksi lauantaina äärioikeistolaiset miehet aiheuttivat tappelun Kokoomuksen vaaliteltalla Oulussa. Kiviniemen vaalitilaisuuksien yhteydessä on jo aiemmin ollut eläinaktivistien mielenilmauksia. Tänään on uutisoitu poikkeuksellisesta ilkivallasta, joka on kohdistunut Keskustan vaalimainoksiin. Vaalimainoksien rikkominen tai sotkeminen eivät sinänsä ole uusi ilmiö (on tapahtunut aiemminkin ja kohdistuu kaikkiin puolueisiin). Nyt tähän liittyi kuitenkin suunnitelmallinen antimainos-tyyppinen tempaus, jonka syynä on se, että Kiviniemi kannattaa turkistarhausta.

YK:n ihmisoikeuksien julistuksen mukaan kullakin yksilöllä pitäisi olla muun muassa ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapaus. Ihmisillä pitäisi olla myös oikeus mielipiteisiinsä sekä oikeus häiritsemättä pitää mielipiteensä. Näin siis kaikkien mielipiteiden osalta, myös niiden, jotka eivät edistä ympäristönsuojelua tai liberaaleja arvoja. Oman ideologian toteuttamisen rajoitteena voidaan ehkä pitää sitä, että se ei saa loukata jonkun toisen ihmisoikeuksia.

Mika Rossi tiivisti problematiikan tänään kolumnissaan hyvin: "Jos ihmiset eivät uskalla lähteä vaalitilaisuuksiin tai edes kauppakeskukseen sen takia, että poliittinen toimintaa saattaa aiheuttaa jotakin heitä uhkaavaa häiriötä tai mellakointia, ollaan pahasti väärällä tiellä.”

Demokratian ja vaalien hienous piilee siinä, että esillä on valtava määrä erilaisia mielipiteitä, joista ihmiset voivat sitten valita. Olen nauttinut kampanjakentillä siitä tsemppauksesta, jota annetaan yli puolue- ja mielipiderajojen. On tärkeää arvostaa toisia ihmisiä, vaikka mielipiteet eivät aina kävisikään yksiin.

Toivon todella Suomeen vaalirauhaa kaikille sekä ymmärtämystä siitä, miten hieno asia demokratia on. Väkivalta ja ilkivalta eivät edistä hyvää maailmassa.

Julkaistu 11.4.2011 http://nakemysta.blogspot.com/2011/04/aktivisteista-ja-vaalirauhasta.html