Keskusta on nuorten suosikki

06.02.2008

Keskusta on nuorten suosikki 6.2.2008

Tuoreen gallupin mukaan Keskusta on alle kolmikymppisten parissa suosituin puolue 22,6 prosentin kannatuksella. Nuoriso luottaa keskustalaiseen politiikkaan. Keskustan on realisoitava nuorisosuosio syksyn kuntavaalien ehdokashankinnassa ja myöhemmin kunnallisten vastuutehtävien jaossa.

Keskusta on Helsingin Sanomien julkaiseman gallupin mukaan alle kolmikymppisten nuorten parissa suosituin puolue 22,6 prosentin kannatuksella. Neljä vuotta sitten tehtyyn vastaavaan gallupiin verrattuna puolueen nuorisosuosio on noussut 0,2 prosenttia.

Poliittisten pääkilpakumppanien osalta nuorisokannatus ei ole säilynyt näin vakaana. Kokoomuksen kannatus oli nyt 19,8 (20,3 prosenttia vuonna 2004), Vihreiden 19 (20,1 %) ja Sdp:n 16,1 (20,7 %) prosenttia. Nuorisosuosion pudotus on erityisen raju sosiaalidemokraattien osalta, sillä neljässä vuodessa kannatus on laskenut lähes viisi prosenttia!

Nuorisokannatustaan ovat neljässä vuodessa petranneet Vasemmistoliitto, Perussuomalaiset ja yllättäen Rkp. Vasemmistoliiton kannatus oli nyt 7,3 (+2,1 %), Perussuomalaisten 5,5 (+3 %) ja Rkp:n 4 (+0,6 %) prosenttia. Kristillisdemokraattien kannatus laski edelliseen mittaukseen verrattuna 0,1 prosentilla neljään prosenttiin.

* * *

Keskustan vahva nuorisokannatus kertoo siitä, että nuori sukupolvi luottaa keskustalaiseen asioiden hoitotapaan ja politiikkaan. Keskustajohtoiset hallitukset ovat kiinnittäneet huomiota nuoria koskettaviin asioihin, kuten opintososiaalisten etujen parantamiseen, nuorten työllistämiseen ja perhepolitiikkaan.

Eräs syy nuorisokannatukseen on isäpuolueen kaksi aktiivista sisarjärjestöä Suomen Keskustanuoret ja Keskustan Opiskelijaliitto. Keskustanuorten jäsenmäärä on noin 17 000 henkeä ja järjestöllä on aktiivista toimintaa jokaisessa maakunnassa niin kaupungeissa kuin maaseutupaikkakunnilla. Samaa ei voi sanoa pääkilpailijapuolueiden nuorisojärjestöistä.

Nuoriso- ja opiskelijajärjestöillä on myös ”ukkopuoluetta” vireyttävää poliittista aloite- ja ohjelmatyötä, joka on tuonut vuosien varrella tulosta. Erityisesti koulutus- ja ympäristöpolitiikan kysymyksissä järjestöt ovat olleet puolueen sisällä edistyksen lipun kantajia. Nuoret ovat konkreettisesti muovanneet kansanliikkeen suuntaa.

* * *

Keskustaliike on historiansa aikana osannut arvostaa nuorten mielipiteitä. Nuoria kykyjä on myös ennakkoluulottomasti nostettu kansanliikkeen ja isänmaankin johtotehtäviin. Tältä listalta löytyvät muun muassa sellaiset vaikuttajat kuin Urho Kekkonen, Johannes Virolainen, Paavo Väyrynen, Esko Aho ja Olli Rehn.

Ensi syksynä järjestetään kunnallisvaalit ja reilun vuoden kuluttua Euroopan parlamentin jäsenten vaalit. Keskustalla on oivallinen tilaisuus realisoida nuorisosuosio varsinkin kunnallisvaalien ehdokashankinnassa.

Suomessa on parhaillaan käynnissä kunta- ja palvelurakenteen uudistus, joka on merkittävin aluehallinnon mullistus vuosikymmeniin. Uudistus vaikuttaa paitsi kuntarakenteisiin, mutta myös ihmisten arjen palveluihin ja palveluiden tuotantotapoihin. Nämä vaikutukset ulottuvat vuosikymmenien päähän.

Kunnallisvaalien ehdokasjoukkoon on otettava ennakkoluulottomasti nuorta verta. Vaalien jälkeen nuorille on annettava heidän ääniosuuttaan ja osaamistaan vastaavia tehtäviä. Kuntavaltuustojen ja –hallitusten sekä kuntayhtymien johtoon on nostettava tulevaisuusorientoituneita nuoria ihmisiä, sillä heidän vastuullaan on suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden rakentaminen.


Verkkolehti Apila