Kiviniemi: Kuntauudistus on kaadettava

13.01.2012

Suomen Kuvalehti julkaisi perjantaina valtiovarainministeriön laatiman Suomen uuden kuntakartan, jossa maahamme jätettäisiin vain reilu viidesosa nykyisistä kunnista. 

Tulossa on juuri sellainen vieras keskittämis-, pakkoliitos- ja leikkausohjelma kuin Keskusta on koko ajan sanonut. Kuntakartan toteuttaminen ei onnistu ilman että suurin osa kunnista runnotaan pakolla yhteen. Hallitus on siis tietoisesti johtanut suomalaisia harhaan.

Ihmiset, palvelut ja työpaikat keskitetään suuriin, pääosin Kokoomuksen ja Sdp:n johtamiin keskuskaupunkeihin ja elämisen mahdollisuudet muualla tuhotaan. Suomi ja suomalaiset jaetaan tietoisesti menestyjiin ja häviäjiin. Valot uhkaavat sammua maaseudulta ja maakunnista.

Epävarmuus tulevasta on pysäyttänyt kunnissa jo tekeillä olleen uudistustyön kokonaan. Nyt kunnat ollaan ajamassa sekasortoiseen tilaan.

Keskusta ei missään oloissa hyväksy hallituksen eriarvoistavaa ja keskittävää suunnitelmaa. Se ei perustu mihinkään tutkittuun tietoon ja sitä vastustavat niin asiantuntijat, kuntalaiset kuin kuntien päättäjät. Keskusta on samassa rintamassa heidän kanssaan tätä järjettömyyttä vastaan.

Keskustan missio tästä eteenpäin on selvä. Me teemme kaikkemme kuntauudistuksen kaatamiseksi. Se on järjetön ja ihmisten arkielämälle vieras. Se on vain likaista valtapolitiikkaa. Keskusta tunnistaa uudistusten tarpeet, mutta hallituksen suunnitelmat johtaisivat katastrofiin. Uudistukset on tehtävä asiantuntijoita, kuntalaisia ja kuntien päättäjiä kuullen ja laajapohjaisella parlamentaarisella valmistelulla niin, että myös oppositio pääsee mukaan työhön.

On hyvä, että hallituksen suunnitelmat tulivat julkisuuteen jo ennen presidentinvaaleja. Kokoomus ja kuntaministeri Virkkunenhan siirsivät julkistamisen vuodenvaihteesta helmikuulle, jotta se ei vaikuttaisi presidenttiehdokas Niinistön vaalimenestykseen. Nyt myös presidenttiehdokkaat pääsevät ottamaan kantaa asiaan.

Presidenttiehdokas Niinistö on MTV3:n vaalikoneessa ilmoittanut kannattavansa kuntien pakkoliitoksia eikä pitänyt erityisen tärkeänä sitä, että tasapainoista aluekehitystä tuetaan vahvalla aluepolitiikalla. Hän on siis edes jossain asiassa samaa mieltä puolueensa kanssa.