Vanhanen: Hallitus on sitoutunut kolmikantaan

01.05.2007

Keskustan puheenjohtajan Matti Vanhasen mukaan hallitus on sitoutunut kolmikantayhteistyöhön. Yhteistyötä tarvitaan erityisesti työvoiman kohtaanto-ongelman poistamisessa. Tupo-ratkaisun on hänen mielestään oltava sellainen, että se tukee maan kilpailukyvyn säilyttämistä. 
 

Keskustan puheenjohtajan ja pääministerin Matti Vanhasen mukaan sinivihreä hallitus on sitoutunut kolmikantaiseen yhteistyöhön. Keskustan, Kokoomuksen, Rkp:n ja Vihreiden yhteishallituksen ohjelman tärkein tavoite on työllisyyden parantaminen.

Vanhasen II hallituksen tavoitteena on luoda maahan vaalikauden aikana 80 000 – 100 000 uutta työpaikkaa. Keskustajohtajan mukaan tavoitteen toteuttamisessa tarvitaan laajaa yhteistyötä hallituksen, työmarkkinajärjestöjen ja muiden etutahojen kanssa.

- Työllisyyden lisääntyminen on haasteellisempaa tällä kaudella muun muassa työvoiman ikääntymisen ja kohtaanto-ongelmien vuoksi, Vanhanen totesi Keskustan Helsingin Vihreä Vappu –tapahtumassa tiistaina.

Suomessa on tällä hetkellä yli 200 000 työtöntä. Toisaalta samaan aikaan maassa on avoinna yli 60 000 työpaikkaa. Vanhasen mukaan kolmikantaa tarvitaan erityisesti tämän työvoiman kohtaanto-ongelman poistamisessa.

 

Tupo-ratkaisun lopputulos tärkein

 

Työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen edustajat tapasivat viime viikolla hallituksen edustajia syksyn tupo-ratkaisun merkeissä. Elinkeinoelämän Keskusliiton (EK) puolelta tehtiin tuolloin selväksi, ettei maahan heidän näkemyksensä mukaan synny keskitettyä tulopoliittista ratkaisua.

Vanhanen totesi, että keskitetty tuloratkaisu on edelleen hallituksen keinovalikoimassa. Pallo sopimuksen teossa on kuitenkin työmarkkinajärjestöillä.

- Lopputulos on muotoa tärkeämpi. Hallituksen näkökulmasta on tärkeää, että ratkaisu edistää talouskasvua, työllisyyttä ja kilpailukykyä sekä tuo ennustettavuutta yrityksille ja kotitalouksille, hän sanoi.

 

Tuomas Koivuniemi/Verkkolehti Apila