Timo Laaninen Vihreä Vappu 2011

01.05.2011

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen Helsingissä Kyösti Kallion patsaalla 1.5.2011

Eduskunnan voimasuhteet muuttuivat dramaattisesti äskeisissä eduskuntavaaleissa. Keskusta kärsi kovan tappion, jonka syitä arvioimme viime perjantaina puoluevaltuuskunnassa. Analyysiä on syytä jatkaa kaikilla tasoilla, paikallisyhdistyksissä, kunnallisjärjestöissä ja piirijärjestöissä. Tosiasioiden tunnustaminen on tässäkin viisauden alku, ja tulevan toimintamme pohja.

Vapun alla sain kentältä yhden viestin, joka panee asiat kohdalleen. ”Oletteko huomanneet, että politiikka kiinnostaa taas ihmisiä. Antakaa siis heille mahdollisuus osallistua politiikkaan.”

Toden totta, politiikka kiinnostaa ihmisiä aivan toisella tavalla kuin mihin olemme viime vuosikymmenten aikana tottuneet. Eduskuntavaalien tuloksesta puhutaan kodeissa, työpaikoilla ja kahviloissa, missä vain ihmiset kohtaavat. Tämä kiinnostus on nyt kyettävä kääntämään käytännön toiminnaksi, joka vahvistaa kansanvaltaa.

Seuraavat vaikuttamisen paikatkin tulevat jo pian vastaan. Yhdeksän kuukauden päästä maalle valitaan uusi presidentti ja siitä jälleen yhdeksän kuukauden päästä uudet kunnanvaltuustot.

Presidentinvaalit tarjoavat luontaisen mahdollisuuden jatkaa sitä arvokeskustelua, jota käytiin jo eduskuntavaaleissa. Tasavallan presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa. Siksi presidentinvaaleissa on syytä keskustella siitä, mikä on Suomen paikka maailmassa ja Euroopassa.

Tälle keskustelulle tulee polttava tarve eduskuntavaalien jälkeen käynnistyneiden takinkäännön maailmanmestaruuskisojen jälkeen. Oppositiopuolueet, jotka ennen vaaleja vannoivat, ettei enää euroakaan eteläisen Euroopan maiden pelastamiseksi, joutuvat nyt hallitukseen astuessaan ottamaan vastuun Euroopan talouden vakauttamisesta. Ratkaisut varmaankin yritetään peittää joillakin viikunanlehdillä, mutta ne eivät tosiasioita muuksi muuta. Puheet ennen vaaleja poikkeavat jyrkästi siitä, mitä teot vaalien jälkeen ovat, ja äänestäjät kyllä sen näkevät. Kyllä kansa tietää, kuten entinen poliitikko sanoi.

On toinenkin aihepiiri, josta käytyä keskustelua on syytä jatkaa presidentinvaaleissa. Tarkoitan maahanmuuttopolitiikkaa ja yleensä suhtautumista vähemmistöihin. Tämän keskustelun pohjanoteeraus nähtiin muutama päivä sitten, kun eräs uusi kansanedustaja perusteli puolirasistisia lausuntojaan maalaisuudellaan.

Pahempaa loukkausta maalaisille ja meille maalla syntyneille on vaikea keksiä. Yksi suomalaisen maaseudun vahvimpia tunnusmerkkejä on aina ollut vieraanvaraisuus. Jos pihaan ilmestyy vieras kulkija, hänelle tarjotaan ensimmäiseksi kahvipannua eikä halkoa.

Arvo- ja linjakeskustelulle on siis presidentinvaaleissa tilausta. Keskusta tarjoaa kansalaisille suoran vaikutuskanavan tähän keskusteluun. Jos ja kun keskustan ehdokkaaksi tarjotaan useampia nimiä, järjestämme lokakuussa esivaalin. Keskustan jäsenten lisäksi siihen voivat osallistua myös sellaiset kansalaiset, jotka haluavat vaikuttaa keskustan ehdokkaan valintaan. Edellytämme vain sitoumusta siitä, että äänestämään tulevat eivät osallistu muiden puolueiden ehdokkaan valintaan.

Keskusta tarjoaa vielä laajemmat osallistumismahdollisuudet kansalaisille kunnallisvaaleissa ensi vuoden syksyllä. Asetamme niissä jälleen yli 10 000 ehdokasta. Toivotamme listoillemme tervetulleiksi kaikki, jotka haluavat kehittää omaa kotikuntaansa keskustalaisen arvomaailman pohjalta. Tuohon arvomaailmaan kuuluu esimerkiksi vapaus valita asuinpaikkansa ja muutoinkin ihmisten tarpeiden ja toiveiden ottaminen asuntopolitiikan lähtökohdaksi.

Kuntapolitiikan vaihtoehdot ovat selvät. Nyt rakenteilla oleva hallitus uskoo keskittämisen autuuteen ja pyrkii määrätietoisesti muokkaamaan kuntarakennetta tästä näkökulmasta. Keskusta uskoo lähipalveluihin ja siihen, että pienikin voi alla tehokas.

Eduskuntavaalien ilahduttavin piirre oli äänestysaktiivisuuden kasvu, vaikka se jäikin vielä pieneksi. Keskusta tarjoaa jatkossa hyvän vaikutuskanavan niille kansalaisille, joiden kiinnostus politiikkaan heräsi näissä vaaleissa.

Meitä on nyt helppo lähestyä, sillä kuten Helsingin Sanomien Unto Hämäläinen tänään kirjoitti, kansa teki meistä näissä vaaleissa jalkamiehiä. Jalkamiestä ja –naista on helppo nykäistä hihasta.