Kansanedustaja Olli Rehn: Suomi tarvitsee nyt luottamuksen ja päätöksenteon hallituksen

01.05.2015

Kansanedustaja Olli Rehn

Helsingissä Kyösti Kallion patsaalla Vappuna 1.5.2015 klo 13.15

Suomi tarvitsee nyt luottamuksen ja päätöksenteon hallituksen

Suomalaiset äänestivät kaksi viikkoa sitten muutoksen puolesta. Sellaisen muutoksen, joka nostaa Suomen talouden uudelleen kuntoon oikeudenmukaisella tavalla. Tähän työhön Keskusta sai kansalta valtakirjan, kun nousi suurimmaksi puolueeksi. 

Muutoksen toteuttamiseksi Suomi tarvitsee nyt luottamuksen ja päätöksenteon hallituksen. Tämä tavoite mielessään hallitustunnustelija Juha Sipilä on lupauksensa mukaisesti käärinyt hihat ja ryhtynyt rakentamaan Suomen talouden nousua ja parempaa työllisyyttä vauhdittavien päätösten tueksi laajaa yhteiskuntasopimusta. Onnistuessaan yhteiskuntasopimus vahvistaa suomalaisten keskinäistä luottamusta.

Yhteiskuntasopimuksen syntyminen olisi kaikkien osapuolten kannalta hyvä alku Suomen nostamiseksi uudelleen kuntoon. Se auttaisi Suomea nousemaan nopeamman, kestävän talouskasvun uralle ja tukisi uusien työpaikkojen syntymistä. Vastaavasti ilman sitä julkisen talouden sopeuttamispaineet olisivat paljon raskaammat. Eikö ole paljon parempi valita yhteistyön ja kestävän kasvun kuin eripuran ja näivettymisen tie?

Viime aikoina jotkut tahot ovat rakentaneet vastakkainasettelua Helsingin ja muun Suomen välille. Siten ei Suomen pulmia ratkaista. Vastakkainasettelun ruokkiminen syö juuri sitä luottamuspääomaa, jota Suomi kipeästi kaipaa. Tosiasiassa Helsinki ja muu Suomi tarvitsevat toisiaan ja pystyvät luontevaan työnjakoon. Helsinki on luovien alojen hautomo ja palvelutuotannon moottori, Suomen kansainvälinen ykköskaupunki.

On selvää, että uuden hallituksen on pystyttävä vanhaa parempiin tuloksiin Helsingin ongelmien voittamiseksi. Helsingin seutu on keskiössä, kun uusi hallitus tähtää vientiteollisuuden, kansainvälistymisen ja yrittäjyyden kukoistukseen. Helsinki ja koko Suomi tarvitsevat kestävään vihreään talouteen ja korkeaan osaamiseen perustuvaa kasvua. Hiiletön Helsinki 2025 on tärkeä osa tätä realistisen vihreää ponnistusta.

Sosiaali- ja terveyspalvelut on myös Helsingissä uudistettava kansalaisen, kuntalaisen etu edellä. Helsinki tarvitsee myös toimivia liikenneratkaisuja, sutjakkaa kaavoitusta ja kohtuuhintaista asuntotuotantoa. Senkin vuoksi meidän pitää esittää parempi malli pääkaupungin seutuhallinnolle kuin mihin edellinen hallitus pystyi.

Keskusta tulee nivomaan hallituspolitiikan niin, että se tukee Helsingin kehittämistä näistä lähtökohdista, yhdessä seudun kaupunkien kanssa. Siltä pohjalta voimme hakea vahvistuvaa luottamusta – tekemällä politiikkaa ihmisten keskellä, ihmisen eteen.

Onko meillä kykyä uudistua? Nyt kysytään kaikilta päättäjiltä vallankäytön viisautta sekä aitoa halua ja kykyä vastuunkantoon. Suomalaisen työn päivänä rohkaisen omalta osaltani tällaiseen ponnistukseen suomalaisen työn ja tuotannon pärjäämisen puolesta – olen varma siitä, että suomalaiset aikanaan kiittävät isänmaan kunnostajia!