Mari Kiviniemi: Vappu-puhe Kyösti Kallion patsaalla

01.05.2010

Ministeri, kansanedustaja, Keskustan puheenjohtajaehdokas Mari Kiviniemi 1.5.2010 Helsingissä Kyösti Kallion patsaalla klo 13

Hyvät ystävät, Vapun päivän juhlijat

Pidän tänään kiinni perinteestä. Hyvä vappupuhe on aina ollut poliittinen, koska politiikka nostaa lämpöä silloinkin, kun hartioilla lepää viiden sentin kerros räntää. Eli saatte nyt täyden annoksen sitä itseään – varsinkin, kun sanottavasta ei ole pulaa.

Haluan kiittää Matti Vanhasta työstä, jonka hän Keskustan puheenjohtajana ja pääministerinä on tehnyt. Ja aivan erityisesti haluan kiittää Mattia siitä selkeydestä, jolla hän viime lauantain puheessaan linjasi Keskustan asenteen ja irtisanoutui vastuuttomista maahanmuuttajanäkemyksistä.

Matti naulasi kantansa osaksi sitä Keskustan pitkää linjaa, jossa ihmiset ovat tasavertaisia. Jossa ihmisiä ei jaeta leireihin. Jossa ei pelata ihmisyyden peruskysymyksillä.

Keskusta on Suomen itsenäistymisestä lähtien ollut kansalaissovun rakentaja silloinkin, kun muut sitä sopua ovat tietoisesti yrittäneet rikkoa. Matti ilmoitti selkeästi, että tämä linja on yhä voimassa. Ja sama linja pätee myös tulevaisuudessa – mikäli se on minusta kiinni.

Viime päivät ovat osoittaneet, että ihmisyysaate ei kuollut kirjain eikä menneisyyden juhlapuheiden asia, vaan sitä tarvitaan Suomessa myös tässä ja nyt. Työperäisen maahanmuuton arvostelu ja estäminen tavalla, jolla esimerkiksi toveri Heinäluoma sitä tekee, on vain ohuesti peiteltyä poliittista pelaamista ihmisten peloilla ja synkimmillä ennakkoluuloilla.

 Hyvät kuulijat!

Sanon nyt suoraan sen, minkä me kaikki tiedämme. Sdp:n hivuttautuminen maahanmuuttovastaisuuden salarakkaaksi ja kokoomuksen moniääniset näkemykset maahanmuutosta johtuvat pelosta menettää äänestäjiä perussuomalaisille. Se on populismia, jota ohjaa puhdas valtapolitiikka ja vaalitaktikointi.

Me emme kuulu tuohon seuraan. Keskustan ei pidä lähteä ratsastamaan maahanmuuttajavastaisuudella. Ei, vaikka se maksaisi meille ääniä eduskuntavaaleissa. Perusarvomme eivät ole kauppatavaraa.

Vaikka muut kalastelisivat sameilla vesillä, uskon, että tässä maassa riittää äänestäjiä myös tolkun, kohtuuden ja oikeudenmukaisuuden vaihtoehdolle. Luotan siihen, että oikeudenmukaisuutta ja suoraselkäisyyttä arvostavia suomalaisia riittää – niin paljon, että he halutessaan pystyvät nostamaan maahanmuuttovastaisuudesta selkeästi irtisanoutuvan Keskustan suurimmaksi puolueeksi myös seuraavissa vaaleissa.

Hyvät kuulijat!

Se, mitä edellä olen sanonut, ei tarkoita, että maahanmuutosta ei saisi keskustella tai siihen liittyvistä ongelmista tulisi vaieta.

Keskustellaan siis, mutta puhutaan selkeillä sanoilla selkeistä asioista ilman puolivillaisia vihjailuja ja yleistyksiä. Puhutaan vaikka työperäisestä maahanmuutosta näin työn ja opiskelun juhlapäivänä.

Työperäisen maahanmuuton taustat ovat hyvin erilaisia aivan yksittäisiin tapauksiin asti. Tulijoita on EU:n sisämarkkinoilta, naapurimaista, jopa Amerikasta, Aasiasta ja Afrikasta.

Ihmiset tulevat töihin hoitajiksi, lääkäreiksi, suunnittelijoiksi, tutkijoiksi, siivoojiksi, rakentajiksi, maatalouslomittajiksi ja yrittäjiksi. Tai ihmiset tulevat ensin koulutukseen ja aloittavat sitten työnsä vaikka eteläpohjalaisessa metallifirmassa.

Tämäkin on, toveri Heinäluoma, osa suomalaista työntekoa ja tuotantoa vuonna 2010.

Vaikka hänen puheenvuoronsa olikin populismia, seurauksena on jotain hyvääkin. Valokeilaan nousi aivan kiistaton ongelma. Ongelma ei ole ulkomaiset työntekijät, vaan se, ettei suomalaista lainsäädäntöä noudateta kaikilla Suomen työmailla. Erityisen suuri epäkohta on rakennusalalla. Ongelma ei tullut kenellekään yllätyksenä. Kyllä tästä on puhuttu.

Hyvät kuulijat!

Pienet ja keskisuuret yritykset ovat työllistämisen selkäranka Suomessa. Ymmärrän suomalaisen yrittäjän katkeruuden, jos hän joutuu huomaamaan, että lakeja ja asetuksia noudattaen hän menettää kilpailukykynsä omassa maassaan. Että valvonta, joka ulottuu häneen, ei ulotu kilpailevaan ulkomaiseen yritykseen. Ymmärrän Rakennustyöväen liiton jäsentä, joka työehtosopimuksen mukaisesti toimien havaitsee jäävänsä vaille työtä.

Tässä asiassa suomalainen yrittäjä ja työläinen ovat samassa rintamassa. Mutta en ole huomannut, että toveri Heinäluoma olisi kiinnittänyt tähän asiaan mitään huomiota. Ei viikko sitten eikä aikaisemminkaan lausuessaan ajatuksiaan siitä, kuinka työperäinen maahanmuutto lisää suomalaisten työttömyyttä.

Ei suomalaisen työntekijän vihollinen ole puolalainen työntekijä. Rehellisen työntekijän ja yrittäjän vihollinen on epärehellinen työnantaja. Kansallisuudesta riippumatta.

Keskustajohtoinen hallitus on toiminut määrätietoisesti harmaan talouden kitkemiseksi.

Osana harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjuntaohjelmaa tullaan toteuttamaan käännetty arvonlisäverojärjestelmä. Verovalvonnan tehostamiseksi selvitetään lisäksi verohallinnon mahdollisuudet suorittaa vertailutietotarkastuksia luottolaitoksissa.

On myös syytä kysyä riittääkö tämä? Torstaisessa A-Talkissa sekä rakennusala että työntekijäliiton edustajat löysivät lisää ehdotuksia. Niihin on syytä tarttua. Julkisen sektorin on ainakin oltava lainsäädännön noudattamisen vaatimisessa ehdoton. Nollatoleranssi edellyttää ryhdistäytymistä varmasti paitsi kunnilta myös valtiolta.

Hyvät kuulijat!

Ongelmat eivät ratkea puhumalla niistä, vaan löytämällä niihin ratkaisu. Siksi teenkin selkeän ehdotuksen.

Eduskunta päättää lähitulevaisuudessa kahden uuden ydinvoimalan rakennusluvista. Ehdotan, että näiden lupien myöntämisen yhteydessä niihin kirjataan myös selkeät ehdot suomalaisen työlainsäädännön noudattamisesta ja sen valvonnasta. Ja vielä niin, että näiden velvoitteiden noudattamisesta vastaa ensisijaisesti ydinvoimalan rakennuttaja. Tehdään näistä työmaista avoimen ja tasa-arvoisen yrittämisen ja kilpailun malliesimerkki.

Vasta näin toimien voimme puhua todella suomalaisesta ydinsähköstä ja vertailla rehellisesti sen paremmuutta muualta tuotuun sähköön.

Hyvä vappuväki,

Keskustalla on käsissään etsikkoaika. Meidän on löydettävä kestävä tie ulos taantumasta ja työttömyydestä. Se on velvollisuutemme pääministeripuolueena ja Suomen suurimpana puolueena.

Tuhannet keskustalaiset ovat Lahdessa kesäkuussa tekemässä päätöksiä ja valintoja, jotka ovat pohja Keskustan omalle menestymiselle tällä vuosikymmenellä. Lahden kokouksen päätökset joutuvat kansalaisten testiin välittömästi. Testin tulos julkaistaan ensi huhtikuun vaalipäivän iltana. Luottamus mitataan äänissä!

Tuon luottamuksen hankkiminen vaatii aina kovaa työtä, ja Keskustalta tässä tilanteessa ehkä vielä paljon kovempaa kuin muilta. Miten sen siis teemme?

Vappu on karnevaalijuhla. Mutta viimeisen viikon aikana olen havainnut, että karnevalisointi on levinnyt myös aatteiden ja politiikan markkinointiin äänestäjille. Kovat kilpailijamme sdp ja kokoomus ovat tarjoilleet itseään perussuomalaisten ja vihreiden kannattajille silmänkääntötemppujen ja huumorin keinoin.

Se suotakoon heille, mutta itse en ole lainkaan vakuuttunut, että heppoinen ja höttöinen imagomarkkinointi on Keskustan sanoman perille viemiseen oikea vaihtoehto. Eduskuntavaalit ovat Keskustalle vakava paikka, mutta sitä ne ovat myös kansalaisille. Niissä ratkaistaan, mikä puolue tarjoaa uskottavimman tien nostaa Suomi lamasta kestävän kasvun tielle.

Siksi ehdotan, että Keskusta rakentaa Lahden puoluekokouksessa perustan vaaliohjelmalle, jonka sisältö on kovaa ja konkreettista asiaa ja jossa kiteytyy selkeästi se vaihtoehto, jonka me kansalaisille tarjoamme.

Hyvät kuulijat!

Tavoitteemme on kirkas: vaalivoitto, jolla varmistamme Keskustalle tasavertaisen aseman ja vaikuttamisen paikan Suomen poliittisen linjan isoissa ratkaisuissa. Se vaatii meiltä rankkaa työtä, johon pyydän teidät mukaan heti maanantaista lähtien. Mutta sitä ennen – kerätään voimia tuohon työhön viettämällä tänään kevään karnevaalia ja pitämällä perusteellisen hauskaa.

– Kiitoksia ja oikein iloista Vappua teille kaikille!