Puoluesihteeri TImo Laaninen - Vihreä Vappu Kyösti Kallion patsaalla

01.05.2013

Puoluesihteeri Timo Laaninen
Keskustan vapputilaisuudessa Helsingissä 1.5.2013

Suomalaista vappua on perinteisesti vietetty opiskelijoiden ja työväestön juhlana. Nyttemmin politiikka on tullut vapun kolmanneksi pyöräksi. Keskustakin on juhlinut tällä paikalla jo vuosikymmenten ajan.

Kuten ennenkin, tämänkin vapun iloisimmat viettäjät ovat opiskelijoita. Heillähän on elämä edessä, mutta onpa tällä kertaa muutakin syytä iloon. Ilman sarvia ja hampaita pitää tunnustaa, että nykyinen hallitus on hoitanut opintotukiasiat kohtuullisen hyvin. Pitkän odotuksen jälkeen opintotuki on sidottu indeksiin.

Samaan hengenvetoon pitää kuitenkin todeta, että hallitus saa pitkän miinuksen opiskelupaikkojen leikkauksista. Pelkona on, että hyvin toimivia opintolinjoja joudutaan sulkemaan ympäri Suomea näiden leikkausten takia.

Jos opiskelijoilla onkin syytä iloita tänä vappuna, työväestöllä ei riemun aiheita juuri ole. Työttömien määrä on kasvanut vuoden aikana 40 000 hengellä. Näin kertoi työ- ja elinkeinoministeriö viikko sitten. Tilastokeskus mittaa työllisyyden kehitystä hieman eri menetelmällä, mutta senkin viesti oli selvä. Työssä käyvien määrä oli vähentynyt vuoden aikana 40 000 hengellä.
Luvut eivät yllätä, ovathan irtisanomiset ja lomautukset hallinneet otsikoita jo pitkän aikaa. Vientimme yskii, ja nyt myös kotimarkkinoiden veto alkaa hiipua. Kansalaiset ovat tulleet varovaisiksi. Suurempia ja pienempiä hankintoja harkitaan entistä tarkemmin. Tämä on viisautta yksityisen ihmisen näkökulmasta mutta kansantalouden tasolla eurojen kierron hidastuminen tarkoittaa hidastuvaa kasvua ja sitä kautta työttömyyttä.

Talouden suhdanteet tulevat ja menevät, eivätkä hallitukset mahda niille määräänsä enempää. Ei Kataisen hallitusta voi Euroopan velkakriisistäkään syyttää. Euroopan talouden kehitys ratkaisee suurelta osin myös oman taloutemme kehityksen.
Mutta juuri näissä oloissa mitataankin hallituksen taidot. Nyt pitäisi näillä annetuilla reunaehdoilla kyetä luotsaamaan Suomi uuden, kestävän kasvun tielle. Esimerkiksi sopii Esko Ahon hallitus, joka teki rohkean yritysverouudistuksen, panosti tutkimukseen ja loi vientivetoisen kasvun strategian 1990-luvun alun laman voittamiseksi. Nyt tarvittaisiin saman mittaluokan uudistuksia, mutta sellaisten tekijäksi ei Jyrki Kataisen hallituksesta ole.

Päinvastoin, Kataisen hallitus on epäonnistunut paitsi pidemmän tähtäimen rakenneratkaisujen teossa myös lyhyemmän tähtäimen suhdannepolitiikassa. Viittaan vain taannoisen kehysriihen sekoiluun yritys- ja osinkoverotuksessa. Se peitti alleen sinänsä myönteisen yritysverotuksen alennuksen. Ei tullut vakautta luovaa työmarkkinaratkaisua, tuli hätäinen osinkoveropäätös, jota jouduttiin välittömästi korjaamaan keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän konsulttiavulla.

Hallituksen toimintaa voikin näin vapun hengessä luonnehtia Martti Servon laulun sanoin: mikä on kun ei taidot riitä, mikä on kun ei onnistu?

Pahin esimerkki hallituksen taidottomuudesta on sote- ja kuntauudistus. Nyt on menossa viimeinen yritys solmia sellainen paketti, jota kehdattaisiin kutsua uudistukseksi.

Keskusta on esittänyt oman vaihtoehtonsa, kotikunta-maakuntamallin. Se ei ole kelvannut hallituspuolueiden johtajille. Heidän kannattaisi kuitenkin kuunnella edes omien puolueidensa kuntapäättäjiä. Yhä useammat kokoomuksen ja SDP:n paikallistason vaikuttajat antavat tukensa keskustan mallille.

Jos hallitus kaikesta huolimatta ajaa läpi huonon uudistuksen, keskusta lähtee hakemaan seuraavissa vaaleissa äänestäjiltä valtakirjaa sen korjaamiseen.
Hyvät ystävät!

Politiikan vappua hallitsee tänä vuonna kuitenkin vihreä toivon väri. Keskusta nousi Ylen tuoreimmassa gallupissa jo maan suurimmaksi puolueeksi. Tämä kertoo kahdesta asiasta. Ensinnäkin, äänestäjät kaipaavat vaihtoehtoa nykyiselle menolle. Ja toiseksi, luottamus keskustaa kohtaan on vahvistunut, juuri keskustalta odotetaan nyt vaihtoehtoa nykymenolle.
Tuoreet mielipidemittaukset onkin otettava kehotuksena jatkaa työtä sellaisen vaihtoehdon luomiseksi, jolla politiikan suuntaa muutetaan seuraavissa vaaleissa. Keskustan vaihtoehdon suuret linjat ovatkin jo hahmollaan.

Puheenjohtaja Juha Sipilä esitteli vuoden alussa Suomen selviytymissuunnitelman, jonka avainsanoja ovat vihreä kasvu, julkisen talouden kuntoonsaattaminen, välittäminen ja huolenpito. Keskusta haluaa luoda tähän maahan 200 000 uutta työpaikkaa panostamalla rohkeasti vihreän talouden mahdollisuuksiin, uusiutuviin luonnonvaroihin ja uusiutuvaan energiaan. Puheenjohtaja Sipilä on ehdottanut miljardiluokan rahastoa tämän kehityksen vauhdittamiseen.
Edelleen pätee se, että gallupit eivät äänestä. Meillä on edelleen sama määrä kansanedustajia kuin ennen tätä Ylen gallupiakin. Mutta onhan se paljon mukavampi tehdä töitä tällaisessa ilmapiirissä, ja siitä meillä keskustalaisilla on lupa iloita.
Nyt on aika avata ovet ja ikkunat kaikille niille kansalaisille, jotka haluavat tulla meidän kanssamme rakentamaan Suomelle parempaa tulevaisuutta.