Mari Kiviniemi: Niinistö haikaille Lipposen hallitusten pohjaa

01.05.2009

Mari Kiviniemi: Niinistö haikailee Lipposen hallitusten pohjaa

Eduskunnan puhemies haaveili viime lauantaiaamuna televisiossa sellaisen hallituksen perään, joka pystyisi tekemään menojen leikkauksia ja korottamaan veroja. – Ja nimenomaan tässä sanotussa järjestyksessä.

Esikuvana tällaiselle hallitukselle puhemiehen mielessä siinteli vuonna 1995 synnytetty Lipposen ensimmäinen hallitus, jossa olivat mukana kokoomus, vasemmistoliitto, sdp, vihreät ja rkp.

Sateenkaareksi kutsuttu hallituspohja kykeni todellakin leikkaamaan: monta hallituskautta Lipposen ja Niinistön johtamien hallitusten jälkeenkään ei ole kyetty täysin korjaamaan näiden herrojen jälkiä.

Kuten puhemies Niinistökin haastattelussa totesi, yksi vaalikausi ei ole oikea poliittisten päätösten aikajänne. Pitäisi ajatella aina vähän pidemmälle. Tuolloin sateenkaarihallitusten aikaan yli vaalikausien ajattelu taisi unohtua kokonaan.

Meillä on yhä edelleen, koko Suomessa jäljet lukemattomissa perheissä, kouluissa ja sosiaaliturvassa vuoden 1995 hallitusohjelmassa sovituista leikkauksista.

Nuoremmille kansalaisille on tässä yhteydessä hyvä muistuttaa, että leikkauksia oli tehty paljon jo Keskustan johtamassa Ahon hallituksessa. Kyse ei siis ole siitä.

Kyse on siitä, että Lipposen sateenkaarihallitus leikkasi – ei valtiontalouden välttämättömyyden, vaan myös tarpeettoman ideologisen vimman vallassa kaikkein heikoimmassa asemassa olleilta suomalaisilta. Erityisen suuren leikkaushimon kohteena olivat suomalaisten perheiden etuudet.

Leikkauksiin tähtäävä yksisilmäisyys tekee siis tuloaan taas. Siitä saattaa kehkeytyä aikamoinen vaaliteema ennen seuraavia eduskuntavaaleja.

Meidän, joita ei ole vangittu Lipposen-Niinistön ajatusmaailmaan, pitää jatkaa tätä arkipäiväistä ponnistelua sellaisten ratkaisujen löytämiseksi, että leikkauslistat voidaan välttää.

Keskustan linja on selvä: elvytystä, myös velkarahalla; sen jälkeen rajattuja veronkorotuksia ja ehdottomasti viimeisinä, jos ollenkaan, harkittuja vähennyksiä menoihin.

Talouden kääntäminen kasvuun on se oikea avain, puhemies Niinistö, ei ihmisten elämän nujertaminen leikkaamalla perustarpeista.