Mari Kiviniemi: Vappu 1-5-2011

01.05.2011

Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi Helsingissä Kyösti Kallion patsaalla 1.5.2011

Hyvät ystävät, Vapun päivän juhlijat,

Vuosi sitten suomalaisen työn juhlaa vietettiin monin paikoin maahanmuutosta keskustellen. Esitettiin - sen kummemmin asiaa pureksimatta - työperäisen maahanmuuton lisäävän suomalaisten työttömyyttä. Samoin kerrottiin suomalaisten arvojen, perinteiden ja tapojen murenevan vieraita vastaanottamalla.

Keskustan silloinen puheenjohtaja Matti Vanhanen reagoi puheisiin voimakkaasti irtisanoutuen vastuuttomista maahanmuuttajanäkemyksistä.

Itse pidin puheen tasan vuosi sitten tässä samassa paikassa. Viestini oli, ettei Keskustan pidä lähteä ratsastamaan maahanmuuttajavastaisuudella. Ei, vaikka se maksaisi meille ääniä eduskuntavaaleissa.

On vaikea arvioida kuinka paljon menetimme ääniä juuri tämän vuoksi. On kuitenkin selvää, että vierauden pelolla moni sai paljon ääniä. Pelottelu ei voi olla ratkaisu. Pelottelulla halutaan kuohuttaa. Kuinkahan moni oikeasti ymmärtää, että pelottelu luo oikeasti pelkoa. On kauhistuttavaa, jos Suomessa on nyt enemmän ihmisiä kuin koskaan, joiden tarvitsee pelätä taustansa takia, vaikka mitään suoraa konkreetttista uhkaa ei olisikaan. Puhe riittää pelottamaan.

Nyt vaalien jälkeen linjani on sama. Se on se sama keskustan pitkä linja, jossa ihmiset ovat tasavertaisia. Jossa ihmisiä ei jaeta leireihin. Jossa ei pelata ihmisyyden peruskysymyksillä.

Keskusta on ollut aina Suomen itsenäistymisestä lähtien kansalaissovun rakentaja. Näin silloinkin kun muut sitä sopua ovat tietoisesti yrittäneet rikkoa.
Meidän perusarvomme eivät olleet kaupan näissäkään vaaleissa.

Hyvät kuulijat!

Yksi arvio käydyistä vaaleista on ollut, ettemme sittenkään keskustelleet maahanmuutosta, vieraudesta ja niihin liittyvistä arvoista. Mielestäni tämä ei pidä paikkaansa.

Julkista keskustelua näistä asioista käytiin, mutta se käytiin lähinnä erilaisilla nimimerkeillä internetissä. Se käytiin myös pitkälti nykypolitiikan kriitikoiden ehdoilla. Tämä asetelma siirtyi varmasti myös moniin kahvipöytäkeskusteluihin.

Television ja lehtien sivuilla emme sitä vastoin asian edellyttämää arvokeskustelua käyneet. Emme puntaroineet ihmisyyden merkitystä ja ihmisyyden erilaisista käsityksistä johdettuja poliittisia linjauksia.

Tämän vaalituloksen jälkeen on selvää, että keskustelua on jatkettava, mutta sitä on jatkettava nykyistä useamman suomalaisen voimin.

Tarvitsemme keskustelua siitä mikä merkitys ulkoa tulevalla työvoimalla on Suomelle. Mistä saamme kädet hoitamaan ja huolehtimaan vanhemmistamme, mistä saamme uusia ideoita kasvuyritysten perustamiseen ja tuleeko sääntöjen olla samat kaikille?

Tarvitsemme keskustelua siitä keillä Suomessa on oikeus perheeseensä, sosiaaliturvaan ja mitä yleensä voimme Suomeen ulkoa muuttavilta odottaa ja edellyttää

Tarvitsemme keskustelua myös siitä mitä kehitysapu tänä päivänä merkitsee sitä saaville maailman köyhimmille maille.

Tarvitsemme aitoa keskustelua selkeillä sanoilla selkeistä asioista ilman puolivillaisia vihjailuja ja yleistyksiä tai pelottelua.

Luotan siihen, että ajattelussaan ihmisyyden aatteesta lähteviä, oikeudenmukaisuutta ja suoraselkäisyyttä arvostavia suomalaisia riittää.

Uskon, että tässä maassa riittää äänestäjiä myös tolkun ja kohtuuden vaihtoehdolle.

Uskon, että heitä riittää niin paljon, että he halutessaan pystyvät nostamaan ihmisten jakamisesta ja lokeroimisesta kieltäytyvän Keskustan suurimmaksi puolueeksi seuraavissa vaaleissa.

Arvon vapunviettäjät,

Olemme perimmäisten asioiden äärellä. Puhun keskustan suuresta linjasta, jonka me kaikki varmasti allekirjoitamme. Me kaikki ihmiset olemme samanarvoisia.

Tämä on se voima joka vaistomaisesti sanoo meissä, että ei ole oikein jos kodin postinumero määrää lasten tulevaisuuden kohtalon lailla.

Olisi peruuttamaton virhe sulkea silmät ihmisten erilaisilta lähtökohdilta ja taustoilta.

Kyllä tässä maassa on varaa antaa ihan jokaiselle lapselle tasavertainen startti elämään. Kyllä kouluissa pitää olla kohtuullinen luokkakoko ja opettajilla on hyvä perus- ja täydennyskoulutus. Kyllä heikosti menestyville kouluille on annettava voimakkaampi tuki.

Uussuomalaisten tasaisempi jakautuminen eriytymisen sijaan on meidän kaikkien etu. Kaupunkisuunnittelua on tasa-arvoistettava ja eri asumismuotoja ja -tapoja sekoitettava nykyistä paljon rohkeammin.

Tämä on se voima joka sanoo, ettei ongelma ole ulkomaiset työntekijät, vaan se, että suomalaista lainsäädäntöä ei noudateta kaikilla Suomen työmailla.

Ymmärrän suomalaisen yrittäjän katkeruuden, jos hän lakeja ja asetuksia noudattaen menettää kilpailukykynsä omassa maassaan. Että valvonta, joka ulottuu häneen, ei ulotu kilpailevaan ulkomaiseen yritykseen.

Ymmärrän sitä kirvesmiestä, joka työehtosopimuksen mukaisesti toimien havaitsee jäävänsä työtä vaille.

Tässä asiassa suomalainen yrittäjä ja työläinen ovat samassa rintamassa.

Ei suomalaisen työntekijän vihollinen ole virolainen työntekijä. Rehellisen työntekijän ja yrittäjän vihollinen on epärehellinen työnantaja. Kansallisuudesta riippumatta.

Hyvät kuulijat,

Vaalit ovat osoittaneet, että ihmisyysaate ei ole kuollut kirjain eikä menneisyyden juhlapuheiden asia. Ihmisyyttä tarvitaan Suomessa myös tässä ja nyt.

Tappion jälkeenkin tämä linja pitää. Ja sama linja pitää myös tulevaisuudessa.