Hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi: Pääkaupunkiseudun kutien yhdistyminen nopeasti selvitykseen

07.10.2008

Hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi Helsingin Keskustan vaaliohjelman julkaisutilaisuudessa 7.10.2008

Pääkaupunkiseudun kuntien yhdistyminen nopeasti selvitykseen

Hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi esittää pääkaupunkiseudun kuntien liitosta selvitettäväksi mahdollisimman pian. Samalla tulee Kiviniemen mielestä pohtia seudun päätöksenteon kansanvaltaistamista.

- Viime viikkojen tunneperäinen keskustelu vahvistaa käsitystäni siitä, että pääkaupunkiseudun kuntien yhdistymisen eduista ja haitoista on nopeasti laadittava perusteellinen selvitys. Jos edut ovat selkeitä ja asukkailta tulee liitokselle vihreää valoa, on yhdistymisestä myös edettävä, Kiviniemi sanoi Helsingin Keskustan vaaliohjelman julkaisutilaisuudessa tiistaina.

- Pääkaupunkiseudun kuntien tiivis yhteistyö parantaa palvelujen saatavuutta ja tuottaa merkittäviä säästöjä veronmaksajille. Uskon, että muurien murtaminen tässä tapauksessa toisi hyötyä ja tehokkuutta erityisesti maankäytön, asumisen ja liikenteen järjestämisessä.

Pääkaupunkiseudun hallintomalleja on kehitettävä

Kiviniemen mielestä päätösvaltaa pitäisi pääkaupunkiseudulla hajauttaa alaspäin. Varsinkin lähipalvelujen järjestämisestä päättämistä pitäisi saada lähemmäksi loppukäyttäjää eli kuntalaista lähidemokratian muotoja kehittämällä, Kiviniemi sanoi.

- Olennaisena osana liitosselvitystä tulisi olla alueen hallintomallin kehittäminen. Ja kävi pääkaupunkiseudun kuntien yhdistämishankkeessa miten tahansa, kaikkia asioita ei ole tulevaisuudessakaan tarkoituksenmukaista päättää mammuttivaltuustossa. Lähidemokratiaa tulee kehittää jo nykyisen kuntien välisen yhteistyön puitteissa mutta myös pääkaupunkiseudun yksittäisten kuntien päätöksenteossa.

Kysymys on Kiviniemen mukaan sekä äänestäjän kuluttajansuojasta että politiikan kiinnostavuudesta. Asioiden paljous ja päätöksenteon monimuotoisuus ovat jo nyt ongelma Helsingin kaupunginvaltuustossa. Osa vallasta on valunut virkakoneistolle ja kuntalaisten mielipiteitä on vaikea huomioida vaalien välillä, Helsingissä valtuutettuna toimiva Kiviniemi sanoi.