Taiwanin demokratiakehitystä seuraamassa

19.04.2006

TaiwanIFLRY (Maailman Liberaalinuoret) järjesti opintomatkan Taiwanille 27.2–2.4.2006. Opintomatkan aiheena oli Taiwanin demokratiakehitys.  Taiwanin demokratiakehityksen ymmärtämisen ohella matkan tarkoituksena oli informaatiovaihto DPP-nuorten (Democratic Progressive Party) ja osallistuvien ILFRY jäsenorganisaatioiden välillä.

DPP-nuoret ovat tähän asti olleet IFLRY:ssä tarkkailijajäseninä.  Statuksen muutoksesta keskustellaan IFLRY:n kesäkuun valtuuskunnassa Kanadassa. Kokouksessa käsitellään myös tämän matkan aikana syntyneet kolme kannanottoa.

Keskustanuoria Taiwanilla edusti 0,7-ryhmän vetäjä Päivi Kuusela Helsingistä.  Muut osallistujat olivat Rudolf Machiel Wessels ja Thijs Branderburg (Alankomaat), Martin Shapland (Iso-Britannia), Martin Kuhn (Sveitsi), Aleksandra Rey (Puola) sekä Melissa Cotton (Kanada).

 

 


 

DPP-nuoriaMietteitä matkalta

Istuin iltaa Wistaria teehuoneella erään DPP:n työntekijän, hänen poikaystävänsä ja Aleksandra Reyn seurassa. Teehuone oli sama, jossa Ang Lee kuvasi osan ”Eat Drink Man Woman” elokuvasta, mutta myös sama, jossa taiwanilaiset demokratia-aktivistit kokoontuivat KMT:n (Kuomintang) yksinvallan aikana.

Taiwanin demokratiakehitys 1980-luvulla alkoi autoritäärisen KMT:n salliessa  DPP:n poliittiseksi toimijaksi.  Tällöin Presidentti Chiang (Chiang Kai-shekin poika) valitsi kahdesta vaihtoehdoista väkivallattoman - ja Taiwan otti askeleen poliittista liberalisointia kohden. 

Mielenkiintoista on että Kiinan CCP (Chinese Communist Party)  ja KMT ovat lähtökohtaisesti samanlaiset Leniniläiset puolueet. KMT salli Taiwanin hiljattaisen liberalisoinnin. Miten on CCP:n laita? Onko askeleita poliittista liberalisointia kohden nähtävissä tulevaisuudessa? 0,7-ryhmämme seuraa näitä kehityssuuntia aktiivisesti.

Taiwanin demokratiataistelu Kiinaa vastaan on kaikessa yksinkertaisuudessaan ihmisoikeuskysymys. Ikään kuin taas katselisin isoisäni sohvalta vuoden 1989 Tiananmenin tapahtumia: tässä tilanteessa panssarivaunua vain uhmaa taiwanilainen demokratia-aktivisti. 

Kun mietin DPP:n joskus uhkarohkeatakin taistelua demokratian puolesta, miellän kysymyksenasettelun näin: DPP aktivistit ovat taistelleet demokratian edestä ensin KMT:ta vastaan ja voittaneet.  Nyt he taistelevat CCP:ta vastaan - toivon, että he voittavat.  Toivon näin heidän ja myös kaikkien kiinalaisten demokratia-aktivistien puolesta.

Päivi Kuusela