Ruuhkamaksut parantaisivat ilmanlaatua - Anna-Mari Vimpari

02.02.2008

Ruuhkamaksut parantaisivat ilmanlaatua

Kansanedustaja Raija Vahasalo (kok.) kirjoittaa lauantain Helsingin Sanomissa (19.1.) ruuhkamaksujen korottavan entisestään lapsiperheiden kustannuksia pääkaupunkiseudulla. Olen Vahasalon tavoin huolestunut lapsiperheiden asemasta ja siitä, millaisena Helsinki jätetään lapsillemme.

Kantakaupungin ilmanlaatu on heikko ja hiilidioksidipäästöt etenkin ruuhka-aikaan valtavat. Tuntuvimmin keskustan ilmanlaatua parantaisi nykyistä sujuvampi ja vähäisempi liikenne. Ruuhkien vähentäminen leikkaisi sekä yksityisautojen että julkisen liikenteen aiheuttamia päästöjä.

Tukholman kokemukset ruuhkamaksuista ovat rohkaisevia. Maksut tulisi kohdistaa vain kantakaupungin alueelle ja pahimpaan ruuhka-aikaan. Ne olisivat hyvä tapa paitsi kohdistaa kustannuksia aiheuttajille myös ohjata ihmisten käyttäytymistä kohti vähäpäästöisempää vaihtoehtoa eli joukkoliikennettä.

Hankkeen voisi toteuttaa yhteistyössä pääkaupunkiseudun muiden kuntien kanssa ja kertyvät tulot kohdistaa alueen joukkoliikenteen kehittämiseen. Erityisesti tulee panostaa liityntäpysäköintiin ja poikittaisliikenteeseen. Kehittämällä joukkoliikennettä myös yritysten toimintaedellytykset parantuvat. Vain ruuhka-aikaan kohdistuvat maksut eivät myöskään vaikeuttaisi kantakaupungin yrittäjien elinkeinotoimintaa.

Helsingin ja valtion lisäksi kehyskuntien toimijoilta tarvitaan sitoutumista koko alueen kehittämiseen. Helsingin liikenteen kehittäminen on pääkaupunkiseudun kaikkien kuntien etu. Onnistunut liikennepolitiikka näkyy ennen pitkää paitsi kuluttajien kukkarossa myös parempana elinympäristönä.

Anna-Mari Vimpari
Puheenjohtaja
Keskustan Helsingin piiri