Markus Kinnunen: Lyhyt työuramme ei ole kestävää kehitystä

30.08.2012

Markus Kinnunen: Lyhyt työuramme ei ole kestävää kehitystä

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen kertoi elokuun alkupuolella Ylen A-studion haastattelussa, että tällä hetkellä 25-vuotias nuori voisi kuvitella jäävänsä eläkkeelle 78-vuotiaana. Itse hän arvioi työskentelevänsä 70-vuotiaaksi. Vartiainen muistutti, että julkisten menojen leikkauspaineita voidaan keventää vain, jos työurat saadaan pidemmiksi.
Vartiaisen avaus eläkeikäkeskustelussa oli hurja. Avaus on hyvää provosointia keskustelulle, jota pitää käydä enemmän ja syvällisemmin. Mielestäni tänä päivänä 25-vuotiaan kannattaa varautua työskentelemään ainakin 70-vuotiaaksi.

Eläkejärjestelmä ei tule kestämään sitä, että opiskelemme 30-vuotiaaksi ja jäämme eläkkeelle alle 60-vuotiaana. Meistä useat elävät jopa 100-vuotiaaksi. Useimmat ovat siis 70 vuotta poissa työelämästä ja työskentelevät vain 30 vuotta.

Suomalaiset eivät ole vielä ymmärtäneet ja hyväksyneet sitä tosiasiaa, että elämme yli varojemme. Työura ei voi jatkossa olla nykyisen kaltainen. Tällainen tilanne vie meidät Kreikan tielle.

Moni työelämässä oleva ei halua vielä miettiä eläkkeelle jäämisen ajankohtaa eikä eläkeajan toimeentuloa, koska ovat nyt terveitä ja työkuntoisia. On luonnollista ajatella näin, mutta samalla se on huolestuttavaa. Moni nykyisin eläkkeellä oleva on luottanut eläkejärjestelmämme toimivuuteen, mutta nyt pettynyt siihen, ettei eläke riitä kattamaan elämisen kuluja.

Eliniän nousun tulee näkyä työurassa. Hyvinvointipalvelut on pystyttävä rahoittamaan myös seuraavilla vuosikymmenillä. Eläkejärjestelmä on uusittava, jotta kaikille voidaan turvata kohtuullinen eläke tulevaisuudessa. Uudistaminen täytyy aloittaa nyt, ennen kuin se on myöhäistä. Jos elinikä nousee, on töitä tehtävä kauemmin. Tämä edellyttää tietysti työkyvyn säilymistä.

Työn viihtyvyys, joustavuus, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen, tasa-arvo, terve johtamiskulttuuri ja hyvät työelämätaidot ovat asioita, jotka turvaavat työssä jaksamisen eläkeikään asti. Näiden lisäksi opiskelijoiden työelämään siirtyminen tulisi tapahtua nopeammin. Koulutusjärjestelmää on kehitettävä niin, että koulutusohjelmista poistetaan turhat päällekkäisyydet. Välivuosista on päästävä eroon korkeakoulujen opiskelijavalintaa kehittämällä. Opintotukea ja opintokokonaisuuksia on muutettava täysipäiväiseen opiskeluun kannattavaksi. Vapaaehtoinen kolmas lukukausi tulisi ottaa nopeasti käyttöön, sillä opiskelijoista osa haluaa valmistua nopeammin. Tämä olisi palvelus yhteiskunnalle.

Itse voin kuvitella työskenteleväni 70-vuotiaana tai jopa vanhempana, jos terveyttä riittää. Asenteella on iso merkitys, jotta työelämän muutokset ovat mahdollisia. Eläkejärjestelmän muutospaineet ovat tiedossa, mutta asiaan ei ole haluta suhtautua tarpeeksi suurella vakavuudella. Suomea ei kehitetä äänestäjiä pelkäämällä vaan rohkeudella tehdä oikeita päätöksiä kansan eduksi. Täytyy uudistua, jotta hyvinvointimme kehittyy kestävästi.

Markus Kinnunen
Keskustan Helsingin piirin puheenjohtaja
Keskustanuorten liittohallituksen työvaliokunnan jäsen