Kiviniemi: Ei pakolla vaan järjellä

28.02.2009

Ei pakolla vaan järjellä

(Kolumni Kaupunkisanomissa 27.2.2009)

Kohu-uutinen espoolaisessa paikallislehdessä: valtio liittää Helsingin ja Espoon pakolla yhteen. Uutinen ei kuitenkaan läpäissyt ankka-testiä. Jokainen osapuoli uutisen tekijöitä myöten tiesivät, että kenelläkään hallituksen ministereistä ei voi olla mitään aikeita pakkoliitoksiin – sen kummemmin pienten kuin suurtenkaan kuntien yhteistyön parantamiseksi.

Nykyisen hallituksen ohjelman mukaan kuntaliitokset perustuvat vapaaehtoisuuteen. Pääkaupunkiseudulla on voimassa sama lainsäädäntö kuin muuallakin maassa eikä siihen tältä osin ole valmisteilla muutoksia.

Kuntien välisen yhteistyön kysymys on kouriintuntuva pääkaupunkiseudulla tällä valtuustokaudella. Pääkaupunkiseudulla kuntien välinen yhteistyö on erityisen hyvä tavoite. Päämääränä pitää olla esteiden poistaminen sujuvan liikkumisen, palvelujen saatavuuden ja niiden järkevän käyttämisen tieltä.

Pääkaupunkiseutu muodostaa koko maan kasvua ruokkivan ytimen. Siten näiden kuntien toimintakunto ei ole mikä tahansa asia. Miljoonan asukkaan palvelujen järjestäminen ja hallinnon päällekkäisyyksien purkaminen ei saa jäädä sen varjoon, miten Varpaisjärvi ja Lapinlahti kykenevät palvelunsa hoitamaan.

Koska pääkaupunkiseutu on yhteinen työssäkäyntialue, pitää sen johdonmukaisesti olla myös yhteinen palvelualue. Tämän kokonaisuuden sitoisi parhaiten toisiinsa yhteinen kuntatalous ja veronkanto.

Niin täällä kuin muuallakin kestävä tie tulokselliseen kuntien yhdistymiseen on kuitenkin vapaaehtoisuus ja aito sitoutuminen, mitä ei voi pakolla saada.

Kuntien välisten raja-aitojen poistuminen antaa lisää mahdollisuuksia palvelujen tuotannon tehokkuuden lisäämiseen. Samalla se parantaa tosiasiassa ihmisten valinnanmahdollisuuksia esimerkiksi terveyspalveluissa.

Ja, kuten tiedetään, maantieteelle me emme mahda mitään. Mellunmäessä asuvat varmasti haluavat käyttää lähinnä olevaa terveyskeskusta, vaikka se sattuukin olemaan Vantaan puolella kuntarajaa. Länsimäen terveyskeskus on monelle Mellunmäen asukkaalle sujuvampi vaihtoehto kuin “oman” terveyskeskuksen palvelut.

Jostakin kummasta hämärävarastosta tämä kuntien pakkoliittäminen vähän väliä kaivetaan esiin. Surkuhupaisuudessaankin se ruokkii epäluuloa päättäjien motiiveja kohtaan. On vaikea ymmärtää, mikä tällaisten juttujen perimmäinen tarkoitus voi olla – ei ainakaan pääkaupunkiseudun kuntien asukkaiden etu.

Pakkoliitospelottelun torjumiseksi on pääkaupunkiseudun kuntien yhdistymisen eduista ja haitoista laadittava perusteellinen selvitys. Siinä yhteydessä on selvitettävä myös, mitä alueen asukkaat ajattelevat kaupunkien yhteistyöstä ja palvelujen saatavuudesta.