Katariina Hankonen: Hymyile, olet EU:ssa!

07.04.2009

Hymyile, olet EU:ssa!

Näin aloittaa Alexander Stubb europarlamentaarikon päiväkirjan. Sittemmin mepistä ministeriksi siirtynyt Stubb on tunnettu EU-myönteisestä lobbauksestaan. EU-ilosanoman lobbaukselle on nyt tilausta; kesäkuussa mitataan, kuka asioistamme EU:n parlamentissa päättää. EU ei kuitenkaan ole ehkä se mediaseksikkäin aihe, joten ihmisten houkutteleminen vaaliuurnille on haasteellista. Realisti sisälläni sanoo, että vaalipäivänäkään harva meistä suomalaisista tekee stubbit, eli kiljahtaa leveän hymyn kera: "I love EU!".

Henkilökohtaisten suhteiden lämmittäminen EU:n suuntaan on kuitenkin harkitsemisen arvoista. Euroopan parlamentti on ainoa EU-tason instanssi, johan voimme suoraan vaaleilla valita omat edustajamme.

Sen lisäksi, että nautin suuresta innostuksesta ja jännityksestä joka kerta raapustaessani ehdokasnumeroa vaalikopissa, aion äänestää eurovaaleissa, koska parlamenttiin valitut mepit vaikuttavat tulevaisuuteeni ja melkein 500 miljoonan muun eurooppalaisen päivittäiseen elämään. Kysymys ei ole siis pelkästään kurkun "käyryydestä".

Politiikkaa on usein ivallisesti verrattu lasten hiekkalaatikkoleikiksi. Tietyt lainalaisuudet pätevät myös hiekkalaatikolla: lapiolla tai direktiiviehdotuksella "päähän lyötäessä", paremmat asemat puolustautumiseen saa laatikon sisäpuolelta. Kaverit ovat tärkeitä, he turvaavat selustan. Sanonta "pidä ystävät lähellä, mutta viholliset lähempänä" pitää siis paikkansa. Ontuvan vertauksen siivittämänä voi pohtia, olisivatko Suomen ja suomalaisten asiat todella paremmin EU:n ulkopuolella(?).

Erkki Toivasen kirjasta Eurooppalaisuuden rajoilla (2005) löysin yhden vastauksen eurooppalaisuuden syvimpään olemukseen: Unruh. Se on alun perin kelloseppien antama nimitys taskukellon rattaan pyörimisliikettä hallitsevalle metallikappaleelle eli liipottimille. Toivaselle se merkitsee rauhattomuutta ja levottomuutta, uuden jatkuvaa etsimistä.

Ehkä innostuksesta etsiä uutta löytyy eurooppalaisuuden, ja miksei myös Euroopan Unionin, vahvuus. Omalla löytöretkelläni seuraavan tärkeän pysäkin nimi on "Eurovaalit".

Katariina Hankonen