Esko Virri: Jännittävä eduskuntavaalien loppunäytös

05.04.2011

MTV3 julkaisi tänään gallupinsa, ja merkittävin tulos oli odotettu: Perussuomalaisten kannatus oli kääntynyt laskuun, ja Keskusta on saavuttanut Kokoomuksen kannatuksessa. Toisaalta myös SDP on petrannut tulostaan, kun Vihreät ovat jatkuneet luisuaan.
  
Näissä vaaleissa eduskunta uudistuu ja puolueiden voimasuhteet ovat avoin kysymysmerkki vielä vajaat kaksi viikkoa ennen vaalipäivää. Perussuomalaiset saavuttavat joka tapauksessa suuren vaalivoiton verrattuna neljän vuoden takaiseen, mutta vaalipäivään asti heillä on lähinnä hävittävää. Itseään ruokkinut kasvu on nyt päättynyt, ja Soinin voittamattomuuden sädekehä sirpaloitunut. Puolue todennäköisesti saa yli 10 prosentin kannatuksen, mutta sokeaan itseluottamukseen heillä ei enää ole varaa.
 
Kokoomuksen kannatuksen yleistrendi on ollut laskuva, ja Kataisen heikot esiintymiset julkisuudessa ja substanssitaidon puute heikentävät puolueen tilannetta. Uudellamaalla puolue luottaa Jyrki-boyn lisäksi Stubbiin, jonka kansansuosion realisoituminen ääniksi on kuitenkin vielä testaamatta. 
 
Keskustalla pyyhkii kohtuullisen hyvin. Asialinja tuntuu purevan kansalaisiin ja Mari Kiviniemi on kohtuullisen hyvin onnistunut julkisuudessa. Näinä epävarmuuden aikoina protestia vastustavat äänestäjät pyrkivät löytämään luotettavan jatkuvuuden takaavan turvasataman, ja näissä vaaleissa se löytyy Keskustasta. Todella hyvä ehdokaskaarti ympäri maata pohjustaa vaalitulosta, ja esimerkiksi Helsingissä toinen paikka on käytännössä varma.
  
Tällä hetkellä SDP mahtuu juuri ja juuri gallupissa virhemarginaalin sisään Keskustasta ja Kokoomuksesta, mutta on käytännössä silti kaukana vaalivoitosta. Puolueella voi kuitenkin olla saumat toiseen sijaan, jos Jutta Urpilainen pidetään hiljaisena ja esiin nousevat uskottavammat äänet. Vaaleista on tulossa tiukat, ja suurimman puolueen asemasta taistelevat tasavahvasti kaksi puoluetta taustallaan SDP, jonka (ay-liikkeeltä pöllityt) resurssit saattavat auttaa puoluetta ylöspäin gallupluvuista. Mutta vaikea tie demareilla on silti edessään, sillä Euroopan talouskriisi sataa poliittiset irtopisteet lähinnä persujen laariin, ja puolueen oma uskottavuus rämpii edelleen pohjamudissa.
  
Vihreillä tilanne sen sijaan on karmaiseva, eikä sitä ole edes Fukushiman ydinonnettomuus pelastamassa. Koska Vasemmistoliitolla on perinteisesti luotettavammat äänestäjät, on Vihreiden turha toivoa nousevansa vaaleissa sen ohitse. RKP kerää jälleen rantaruotsalaisten äänet, ei mitään uutta länsirintamalta.

Kristillisdemokraatteja syö edelleen epäilemättä sen eurovaaleissa tekemä epäpyhä allianssi perussuomalaisten kanssa, mikä sataa liittouman äänet suoraan persujen leiriin. Kun puolueiden monet radikaalimmat kannat eivät juuri eroa, niin kukapa ei haluaisi protestinsa kanssa olla voittavassa veneessä. Lisäksi puolueen puheenjohtaja Päivi Räsänen on putoamassa ja esimerkiksi Bjarne Kallis luopuu paikastaan, joten puolue on selkeässä vaarassa pudota viiteen paikkaan tai sen alle.
 

Todennäköistä on että suurten puolueiden (gallup)suosion noususta huolimatta kaksi suurinta puoluetta ei saa yli sataa eduskuntapaikkaa, joten hallitus on rakennettava jonkin kolmannen puolueen varaan.
  
Yksi toive: Ei RKP:tä, kiitos.
 ___________________________________________________________________________________
 
Muista äänestää eduskuntavaaleissa! Ennakkoäänestys 6.-12.4 ja varsinainen vaalipäivä 17.4.
  
Blogin kirjoittaja suosittelee äänestämään Helsingissä nuoria keskustalaisia ehdokkaita:
 
Markus Kinnunen www.markuskinnunen.com

Eeva Kärkkäinen www.eevakarkkainen.fi

Kristiina Ruuskanen www.kristiinaruuskanen.fi

Teppo Säkkinen www.tepposakkinen.fi

Antti Törmänen www.anttitormanen.fi
 
Täältä löydät muut helsinkiläiset keskustalaiset ehdokkaat: http://www.helsinginkeskusta.fi/fi/eduskuntavaalit_2007/
 
Koko maan nuoret keskustalaiset ehdokkaat löydät täältä: http://www.asiatonta.net/

 

Kolumni julkaistu 5.4.2011 12:52
http://eskovirri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/68167-jannittava-eduskuntavaalien-loppunaytos